Principles and Techniques 6th Edition
by Joen Iannucci & Laura Jansen Howerton
Chapters 1 - 35 | Complete
,Chapter 01: Radiation History
et et et
Iannucci: Dental Radiography, 6th Edition
et et et et
MULTIPLE CHOICE et
1. Radiation is defined as et et et
a. a form of energy carried by waves or streams of particles.
et et et et et et et et et et
b. a beam of energy that has the power to penetrate substances and record imagesh
et et et et et et et et et et et et et et
adows on a receptor. et et et
c. a high- et
energy radiation produced by the collision of a beam of electrons with ametal tar
et et et et et et et et et et et et et et
get in an x-ray tube. et et et et
d. a branch of medicine that deals with the use of x-rays.
et et et et et et et et et et
ANSWER: A et
Radiation is a form of energy carried by waves or streams of particles. An x-
et et et et et et et et et et et et et et
ray is a beam ofenergy that has the power to penetrate substances and record image shadows on
et et et et et et et et et et et et et et et et et e
a receptor.
t et
X-radiation is a high- et et et
energy radiation produced by the collision of a beam of electrons with ametal target in an x-
et et et et et et et et et et et et et et et et et
ray tube. Radiology is a branch of medicine that deals with the use of
et et et et et et et et et et et et et
x-rays.
DIF: Recall REF: Page 2 OBJ: 1 etetet et e t
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
e t et et et et et et et
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.1 Principles of radiophysicsand
e t et et et et et et et et et et et et e
radiobiology
t
2. A radiograph is defined as
et et et et
a. a beam of energy that has the power to penetrate substances and record imagesh
et et et et et et et et et et et et et et
adows on a receptor. et et et
b. a picture on film produced by the passage of x-rays through an object or body.
et et et et et et et et et et et et et et
c. the art and science of making radiographs by the exposure of an image receptor tox-
et et et et et et et et et et et et et et et
rays.
d. a form of energy carried by waves or a stream of particles.
et et et et et et et et et et et
ANSWER: B et
An x- et
ray is a beam of energy that has the power to penetrate substances and record image shadows on
et et et et et et et et et et et et et et et et et
a receptor. A radiograph is a picture on film produced by the passage of x-
et et et et et et et et et et et et et et et
rays through an object or body. Radiography is the art and science of making dental images by t
et et et et et et et et et et et et et et et et et
heexposure of a receptor to x-
et et et et et et
rays. Radiation is a form of energy carried by waves or streams of particles.
e t et et et et et et et et et et et et
DIF: Comprehension REF: Page 2 etetet et
OBJ: 1TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-
et et e t et et et et et et et
radiation
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.1 Principles of radiophysicsand
e t et et et et et et et et et et et et e
radiobiology
t
3. Your patient asked you why dental images are important. Which of the following is theco
et et et et et et et et et et et et et et et
rrect response? et
a. An oral examination with dental images limits the practitioner to what is seencl
et et et et et et et et et et et et et
inically.
, b. Dental images are not a necessary component of comprehensive patient care.
et et et et et et et et et et
d.Many dental diseases are typically discovered only through the use of dental
et et et et et et et et et et et et
images.
ANSWER: D et
An oral examination without dental images limits the practitioner to what is seen clinically. Many
et et et et et et et et et et et et et et e
dental diseases and conditions produce no clinical signs and symptoms. Dental imagesare a neces
t et et et et et et et et et et et et et et
sary component of comprehensive patient care. Many dental diseases are typically discovered onl
et et et et et et et et et et et et
y through the use of dental images.
et et et et et et
DIF: Application REF: Page 2 OBJ: 2 etetet et e t
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
e t et et et et et et et
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
e t et et et et et et et et et
4. The x-ray was discovered by
et et et et
a. Heinrich Geissler et
b. Wilhelm Roentgen et
c. Johann Hittorf et
d. William Crookes et
ANSWER: B et
Heinrich Geissler built the first vacuum tube in 1838. Wilhelm Roentgen discovered the
et et et et et et et et e t et et et
x-
ray on November 8, 1895. Johann Hittorf observed in 1870 that discharges emitted from the ne
et et et et et et et et et et et et et et et
gative electrode of a vacuum tube traveled in straight lines, produced heat, and resultedin a gree
et et et et et et et et et et et et et et et et
nish fluorescence. William Crookes discovered in the late 1870s that cathode rays were streams
et et et et et et et et et et et et et
of charged particles.
et et et
DIF: Recall REF: Page 2 OBJ: 4 etetet et e t
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
e t et et et et et et et
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
e t et et et et et et et et et
5. Who exposed the first dental radiograph in the United States using a live person?
et et et et et et et et et et et et et
a. Otto Walkoff et
b. Wilhelm Roentgen et
c. Edmund Kells et
d. Weston Price et
ANSWER: C e t
Otto Walkoff was a German dentist who made the first dental radiograph. Wilhelm Roentgenwa
et et et et et et et et et et et et et et
s a Bavarian physicist who discovered the x-
et et et et et et et
ray. Edmund Kells exposed the first dental radiograph in the United States using a live person.
et et et et et et et et et et et et et et et etetet
Price introduced the bisecting technique in 1904.
et et et et et et
DIF: Recall REF: Page 4 OBJ: 5 etetet et e t
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
e t et et et et et et et
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
e t et et et et et et et et et
6. Current fast radiographic film requires et et et et
% less exposure time than the initial exposuretimes used in 1920.
et et et et et et et et et et et
a. 33
b. 98
c. 73
, d. 2
ANSWER: D et
Current fast radiographic film requires 98% less exposure time than the initial exposure timesus
et et et et et et et et et et et et et et
ed in 1920.
et et
DIF: Comprehension REF: Page 5 etetet et
OBJ: 6TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x- et et e t et et et et et et et
radiation
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
e t et et et et et et et et et
7. Who modified the paralleling technique with the introduction of the long-cone technique?
et et et et et et et et et et et
a. C. Edmund Kells et et
b. Franklin W. McCormack et et
c. F. Gordon Fitzgerald et et
d. Howard Riley Raper et et
ANSWER: C et
C. Edmund Kells introduced the paralleling technique in 1896. Franklin W. McCormack reintr
et et et et et et et et et et et et
oduced the paralleling technique in 1920. F. Gordon Fitzgerald modified the parallelingtechniq
et et et et et et et et et et et et
ue with the introduction of the long-
et et et et et et
cone technique. This is the technique currently used. Howard Riley Raper modified the bisecti
et et et et et et et et et et et et et
ng technique and introduced the bite-wing technique in 1925.
et et et et et et et et
DIF: Recall REF: Page 4 OBJ: 7 etetet et e t
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
e t et et et et et et et
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
e t et et et et et et et et et
8. Which of the following is an advantage of digital imaging?
et et et et et et et et et
a. Increased patient radiation exposure et et et
b. Increased patient comfort et et
c. Increased speed for viewing images et et et et
d. Increased chemical usage et et
ANSWER: C et
Patient exposure is reduced with digital imaging. Digital sensors are more sensitive to x-
et et et et et et et et et et et et et
rays than film. Digital sensors are rigid and bulky, causing decreased patient comfort. The image
et et et et et et et et et et et et et et
from digital sensors is uploaded directly to the computer and monitor without the need for chem
et et et et et et et et et et et et et et et et
ical processing. This allows for immediate interpretation and evaluation. The image fromdigital
et et et et et et et et et et et et et
sensors is uploaded directly to the computer and monitor without the need for chemicalprocessin
et et et et et et et et et et et et et et
g.
DIF: Comprehension REF: Page 6 etetet et
OBJ: 7 TOP: CDA, RHS, I.B.2. Demonstrate basic knowledge of digita et et e t et et et et et et et
l radiography
et
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
e t et et et et et et et et et
9. Which discovery was the precursor to the discovery of x-rays?
et et et et et et et et et
a. Beta particles et
b. Alpha particles et
c. Cathode rays et
d. Radioactive materials et
ANSWER: C et