Chapter 1: The Nurse's Role in Adult Health Nursing
Multiple-Choice Questions (36 Questions)
Question 1: The nurse ensures that a client's bed space is neat and clean with the call light within easy
reach. The nurse is focusing on which nursing theorist who realized the importance of the environment
for care?
A) Florence Nightingale
B) Sister Callista Roy
C) Dorothea Orem
D) Martha Rogers
Correct Answer: A
Rationale: Florence Nightingale's theory focused on the environment for care. Sister Callista Roy's model
is based in systems theory and an individual's ability to adapt. Dorothea Orem's model is the self-care
deficit theory. Martha Rogers' model is the science of unitary human beings .
Question 2: The nurse is instructing a client on self-administration of insulin so that the client will not
need a health care provider to do this activity. The nurse is implementing which of the following aspects
of Virginia Henderson's theory of nursing?
A) A caring relationship
B) Helping the client achieve independence from the nurse's assistance as quickly as possible
C) Integration of objective and subjective data
D) Application of critical thinking
Correct Answer: B
Rationale: Virginia Henderson's theory of nursing is to help people achieve health or a peaceful death so
that they can be independent from the nurse's assistance as quickly as possible .
Question 3: A client tells the nurse that he has an HMO for his health insurance. The nurse understands
that the purpose of this type of health plan is to:
A) Ensure payment is made to Medicare for services rendered
B) Maximize the utilization of health care resources
C) Efficiently manage costs while providing quality care
D) Focus on the illness when providing care
Correct Answer: C
Rationale: Health maintenance organizations (HMOs) were created to efficiently manage health care
costs while providing quality care. An HMO is a type of managed care plan with the goal of providing
wellness care .
Question 4: A client tells the nurse that he does not have a primary care physician but rather makes an
appointment with a doctor who specializes in the area in which he is experiencing a problem. The nurse
realizes this client is at risk for:
A) Fragmented care
B) Overpayment of services
C) Inability to sustain health
D) Finding an appropriate general practitioner
,Correct Answer: A
Rationale: In the 1980s, the close and trusting relationship between an individual and the individual's
physician waned and was replaced by acquaintances with specialists based upon particular healthcare
problems. These episodes of care cause fragmentation of care .
Question 5: The nurse is attending a master's degree program in efforts to be educationally prepared to
serve as a hospital leader. The nurse realizes that this educational preparation will:
A) Hinder the nurse's ability to work with physicians
B) Be viewed as not supporting the profession of nursing by other nurses
C) Ensure the nurse is biased towards clinician's interests
D) Prepare the nurse to serve as strong clinical support with the ability to integrate business and caring
Correct Answer: D
Rationale: The nurse attending an educational program to serve as a hospital leader will be prepared to
serve as strong clinical support with the ability to integrate business and caring .
Question 6: The nurse is a member of a profession. Which criteria are essential for being a member of a
profession?
A) Has passed the licensure examination
B) Works regularly scheduled shifts
C) Completed a bachelor's degree in nursing
D) All of the above
Correct Answer: A
Rationale: Passing the licensure examination is one of the essential criteria for being a member of a
profession .
Question 7: The nurse has incorporated several criteria that are essential for being a member of a
profession. Which of the following has this nurse done?
A) Has passed the licensure examination
B) Works regularly scheduled shifts
C) Completed a bachelor's degree in nursing
D) All of the above
Correct Answer: A
Rationale: The essential criteria for being a member of a profession include passing the licensure
examination .
Question 8: According to the scope of medical-surgical nursing, what type of client assignments does the
nurse expect to see?
A) Hospitalized children with acute and chronic illnesses
B) Hospitalized adults with acute and chronic illnesses
C) Older adults in a nursing home
D) Working adults in a corporate setting
Correct Answer: B
Rationale: The scope of medical-surgical nursing, sometimes called adult health nursing, is to promote
health and prevent illness or injury in clients from 18 to 100 years of age or older. The most common
practice setting is the acute care hospital .
, Question 9: A nursing student has been assigned to the hospital's Rapid Response Team (RRT). Which
statement by the student indicates a correct understanding of the RRT member's purpose?
A) "I will be caring for clients in the hospital."
B) "I will be riding along in the hospital's ambulance."
C) "I will be admitting clients to the hospital."
D) "I will be observing code 'blue' resuscitations."
Correct Answer: A
Rationale: Members of the RRT are critical care experts who are on site in the hospital and are available
at any time .
Question 10: A nurse is working in the intensive care unit. When does the nurse call the Rapid Response
Team (RRT)?
A) An 87-year-old client awakens mildly confused, then reorients quickly
B) A newly admitted client requests pain medication
C) A postoperative client's dressing has mild bloody drainage
D) A postoperative client's blood pressure suddenly drops
Correct Answer: D
Rationale: The RRT should be called whenever a client has a slow or sudden deterioration in clinical
condition .
Question 11: Which role of the medical-surgical nurse is demonstrated by writing a care plan for the
client who is newly admitted to the hospital?
A) Advocate
B) Caregiver
C) Educator
D) Manager
Correct Answer: B
Rationale: In the caregiver role, medical-surgical nurses assess clients, analyze collected information to
determine their needs, develop nursing diagnoses and collaborative problems, plan care and carry out
the plan with the healthcare team, and evaluate the care given .
Question 12: A nurse supports the client and family in deciding on a "Do Not Resuscitate" order. Which
ethical principle that guides nursing clinical decision making is demonstrated in this situation?
A) Beneficence
B) Nonmaleficence
C) Justice
D) Self-determination
Correct Answer: D
Rationale: Self-determination refers to the idea that clients are autonomous individuals capable of
making informed decisions about their care. When the client is not capable of self-determination, the
nurse is ethically obligated to protect the client as an advocate in the professional scope of practice .
Question 13: Which important aspect of coordinating care within the interdisciplinary team is facilitated
by use of the "SBAR" and "PACE" procedures?
A) Communication
B) Implementation