ADVANTAGE FOR MATERNAL-
CHILD NURSING CARE 3RD
EDITION BY MEREDITH J
SCANNELL & KRISTINE RUGGIERO
COMPLETE CHAPTERS 1-33|
EXPERT VERIFIED Q&AS WITH
RATIONALES FOR EXAM
PREPARATIONS| A+ GRADED
TEST BANK – Davis Advantage for Maternal-Child Nursing Care 3rd Edition
Chapter 1: Core Concepts of Maternal and Pediatric Health Care Across the Continuum
1. A nurse wishes to improve their cultural sensitivity while working with patients. Which action by
the nurse would best indicate progress toward this goal?
A. Demonstrate good knowledge of different cultural health beliefs
B. Effectively respond to the needs of people of different cultures
C. Interact respectfully with patients who have differing health beliefs
D. Recognize that they will never be the expert in other cultures
CORRECT ANSWER: C
Rationale: Cultural sensitivity is a way of approaching people who hold health beliefs different from
one's own. A nurse with this characteristic is respectful of and open to others. Cultural competence is
the ability to interact effectively with people of different cultures and requires a certain level of
knowledge about those cultures. Cultural humility is the recognition that one will never master all
information about another culture.
2. A nurse manager is evaluating staff members on their cultural competence. Which action best
demonstrates this characteristic?
A. Attends workshops on cultural diversity and health practices
B. Participates in community health events with minority populations
,C. Plans care with the family members within their cultural beliefs
D. Uses family members as interpreters to make them feel important
CORRECT ANSWER: C
Rationale: The culturally sensitive nurse can understand and respond to the needs of individuals and
families from different cultures. This nurse plans interventions with a solid knowledge of the values and
practices of the members of the culture. Being open, listening to the family, and involving them in care
demonstrates respect, unifies the nurse-patient relationship, and will motivate the patient (and family)
to make positive health changes. Attending workshops and participating in community events are too
limited in scope. Nurses should use professional interpreters when needed.
3. A patient wishes to use complementary therapy when managing a chronic health condition. Which
action by the nurse is most appropriate?
A. Advise the patient that stopping medical treatment may cause it to worsen.
B. Inform the patient that there are no complementary therapies for this condition.
C. Investigate herbs that can be substituted for prescription drugs.
D. Suggest the patient add massage therapy to the medical regimen.
CORRECT ANSWER: D
Rationale: Complementary therapy is nontraditional medical treatment used together with
conventional medical treatment. Adding massage to the medical regimen is an example of using
complementary therapy. Because the patient is asking about complementary therapy, there is no need
to warn them of the effects of stopping treatment. There are always complementary therapies that can
be added to a medical regimen. Substituting herbs for prescription medication is an example of
alternative therapy.
4. A nurse is working with a family that uses multiple complementary and alternative medicine (CAM)
modalities. What action by the nurse is best?
A. Allow the family to continue these practices as desired.
B. Assess how these practices reflect religious beliefs.
C. Inform the family that most of these practices do not work.
D. Provide evidence-based information about the therapies.
CORRECT ANSWER: D
Rationale: The nurse working with individuals or families who use CAM practices should respect the
beliefs, values, and desires of the patient. The nurse should encourage families to make decisions
regarding CAM practices based on evidence and research into their effects. The nurse can best assist in
,this by providing and discussing information. Although the nurse cannot stop the family from using
CAM, they should not pass up the opportunity to provide and discuss information about CAM. A
culturally competent nurse will assess how religious and spiritual beliefs affect healthcare practices, but
the nurse needs to advocate for the patient/family by providing solid information. Many CAM practices
have demonstrated benefit, so telling the family they don't work is false information.
5. A nurse is caring for a patient from a culture with which the nurse is totally unfamiliar. What action
by the nurse will best promote effective communication?
A. Call for a professional interpreter to translate information.
B. Pattern voice tone and eye contact after the patient's behaviors.
C. Talk slowly and deliberately using simple language and cues.
D. Use nonverbal communication as much as possible with the patient.
CORRECT ANSWER: B
Rationale: In the situation where the nurse is unfamiliar with the patient's culture, the nurse should
pattern verbal and nonverbal communication after the patient's own style. There is no indication that
this patient does not speak English, so using an interpreter is inappropriate. There is no indication that
this patient does not speak English, so talking slowly using simple language is inappropriate. There is no
indication that this patient does not speak English, so using mostly nonverbal communication is
inappropriate.
6. A nurse manager expects all employees to be patient advocates. Which nursing action best
demonstrates this nursing role?
A. Arranging a family-physician conference to clarify treatment plans
B. Encouraging treatment options based on personal beliefs and values
C. Giving contact information for governmental assistance agencies
D. Working on a political campaign to reduce poverty in the state
CORRECT ANSWER: A
Rationale: In the advocate role, the nurse should promote patient-/family-centered care and work to
provide the patient with more control, power, and self-determination in the health-care setting. The
nurse who arranges a family-physician conference to clarify treatment plans is advocating for the
patient. The nurse advocate must ensure he or she is speaking for the patient and the patient's desires,
not inserting personal values and beliefs into the process. Giving contact information for assistance
agencies is a way of demonstrating advocacy but is too limited in scope to be the best answer. Working
on political campaigns is a way of demonstrating advocacy but is too limited in scope to be the best
answer.
, 7. A patient and family have the nursing diagnosis of impaired verbal communication secondary to a
language barrier. What action by the patient/family would best indicate that short-term goals for this
diagnosis have been met?
A. Able to communicate long-term desires for health of the patient
B. Demonstrates comprehension by head nodding and saying "yes"
C. States understanding of condition and treatment via an interpreter
D. Understands how nonverbal communication varies between cultures
CORRECT ANSWER: C
Rationale: For a language barrier, using a professional interpreter is not only the best way to manage
communication, it is also legally required. The best short-term goal for the patient and family is to
obtain understanding of the patient's illness and treatment and state, through the interpreter, that this
is the case. Communicating long-term desires is a better long-term outcome for this diagnosis. Nodding
the head and saying "yes" do not always indicate agreement, understanding, or approval. In some
cultures, this behavior signifies respect.
8. A nurse is working with family members who have been striving to improve their functioning as a
family unit. What behavior would suggest to the nurse that the family is meeting its goals?
A. The children are in multiple activities to develop talents.
B. The desire to be understood guides most communication.
C. Family members gave up some activities to eat dinner together on most nights.
D. The parents have a strong desire for the children to succeed.
CORRECT ANSWER: C
Rationale: Effective tools for families include ways to enhance family performance. One very effective
tool is to put the family first in this very chaotic world. Giving up some activities to eat dinner together
shows the family is putting the unit first over individual desires. Children being involved in multiple
activities often cuts into family time and can be disruptive. Communication should be guided by the
desire to understand the other first, then to be understood. A strong desire for the children's success
does not guarantee successful family functioning.
9. A nurse works a great deal with refugees and is frustrated because, as a group, they don't seem to
want to implement desired health behaviors. What action by the nurse would be most helpful?
A. Conduct a health screening and educational event each month.
B. Provide written information in the group's native language.