FUNDAMENTAL CONCEPTS AND
SKILLS FOR NURSING, 5TH
EDITION BY PATRICIA A.
WILLIAMS: ISBN-10; 9780323396219
/ ISBN-13; 978 0323396219 GRADED
A+
TEST BANK FOR DEWIT'S FUNDAMENTAL CONCEPTS AND SKILLS FOR NURSING, 5TH EDITION BY
PATRICIA A. WILLIAMS
Chapter 1: Nursing Practice
1. Florence Nightingale's contributions to nursing practice and education:
a. are historically important but have no validity for nursing today.
b. were neither recognized nor appreciated in her own time.
c. were a major factor in reducing the death rate in the Crimean War.
d. were limited only to the care of severe traumatic wounds.
ANS: C
Rationale: By improving sanitation, nutrition, ventilation, and handwashing techniques, Florence
Nightingale's nurses dramatically reduced the death rate from injuries in the Crimean War.
2. Early nursing education and care in the United States:
a. were directed at community health.
b. provided independence for women through education and employment.
c. were an educational model based in institutions of higher learning.
d. have continued to be entirely focused on hospital nursing.
ANS: B
Rationale: Because of the influence of early nursing leaders, nursing education became more formalized
through apprenticeships in Nightingale schools that offered independence to women through education
and employment.
,3. In order to fulfill the common goals defined by nursing theorists (promote wellness, prevent illness,
facilitate coping, and restore health), the LPN must take on the roles of:
a. caregiver, educator, and collaborator.
b. nursing assistant, delegator, and environmental specialist.
c. medication dispenser, collaborator, and transporter.
d. dietitian, manager, and housekeeper.
ANS: A
Rationale: In order for the LPN to apply the common goals of nursing, he or she must assume the roles
of caregiver, educator, collaborator, manager, and advocate.
4. Although nursing theories differ in their attempts to define nursing, all of them base their beliefs on
common concepts concerning:
a. self-actualization, fundamental needs, and belonging.
b. stress reduction, self-care, and a systems model.
c. curative care, restorative care, and terminal care.
d. human relationships, the environment, and health.
ANS: D
Rationale: Although nursing theories differ, they all base their beliefs on human relationships, the
environment, and health.
5. Standards of care for the nursing practice of the LPN are established by the:
a. Boards of Nursing Examiners in each state.
b. National Council of States Boards of Nursing (NCSBN).
c. American Nurses Association (ANA).
d. National Federation of Licensed Practical Nurses.
ANS: D
Rationale: The National Federation of Licensed Practical Nurses modified the standards published by the
ANA in 2015 to better fit the role of the LPN. In 2015 the American Nurses Association (ANA) revised the
Standards of Nursing Practice which contained 17 standards of national practice of nursing, describing
all facets of nursing practice: who, what, when, where, how.
6. The LPN demonstrates an evidence-based practice by:
a. using a drug manual to check compatibility of drugs.
b. using scientific information to guide decision making.
,c. using medical history of a patient to direct nursing interventions.
d. basing nursing care on advice from an experienced nurse.
ANS: B
Rationale: The use of scientific information from high-quality research to guide nursing decisions is
reflective of the application of evidence-based practice.
7. Lillian Wald and Mary Brewster established the Henry Street Settlement Service in New York in
1893 in order to:
a. offer a shelter to injured war veterans.
b. found a nursing apprenticeship.
c. provide health care to poor persons living in tenements.
d. offer better housing to low-income families.
ANS: C
Rationale: Henry Street Settlement Service brought the provision of community health care to the poor
people living in tenements.
8. An educational pathway for an LPN/LVN refers to an LPN/LVN:
a. learning on the job and being promoted to a higher level of responsibility.
b. moving from a maternity unit to a more complicated surgical unit.
c. obtaining additional education to move from one level of nursing to another.
d. learning that advancement requires consistent work and commitment.
ANS: C
Rationale: By broadening the educational base, an LPN/LVN may advance and build a nursing career.
9. When diagnosis-related groups (DRGs) were established by Medicare in 1983, the purpose was to:
a. put patients with the same diagnosis on the same unit.
b. attempt to contain the costs of health care.
c. increase the availability of medical care to older adults.
d. identify a patient's condition more quickly.
ANS: B
Rationale: The purpose of instituting DRGs was to contain skyrocketing costs of health care.
10. The advent of diagnosis-related groups (DRGs) required that nurses working in health care
agencies:
, a. record supportive documentation to confirm a patient's need for care in order to qualify for
reimbursement.
b. use the DRG rather than their own observations for patient assessment.
c. be aware of the specific drugs related to the diagnosis.
d. acquire cross-training to make staffing more flexible.
ANS: A
Rationale: DRGs required that nurses provide more supportive documentation of their assessments and
identified patient's needs to qualify the facility for Medicare reimbursement. Observant assessment
might also indicate another DRG classification and consequently more reimbursement for the facility.
11. If a member of a health maintenance organization (HMO) is having respiratory problems such as
fever, cough, and fatigue for several days and wants to see a specialist, the person is required to go:
a. directly to an emergency room for treatment.
b. to any general practitioner of choice.
c. directly to a respiratory specialist.
d. to a primary care provider for a referral.
ANS: D
Rationale: Participants in an HMO must see their primary provider to receive a referral for a specialist in
order for the HMO to pay for the care.
12. An advantage of preferred provider organizations (PPOs) is that:
a. they make insurance coverage of employees less expensive to employers.
b. there are fewer physicians to choose from than in an HMO.
c. long-term relationships with physicians are more likely.
d. patients may go directly to a specialist for care.
ANS: A
Rationale: The use of PPOs allows insurance companies to keep their premiums low and in turn makes
insurance coverage less expensive for the employers. There are usually more physicians from which to
choose than from an HMO, but long-term relationships between physician and patient cannot be
established easily. Patients still must see their primary physician before being referred to other
specialties.
13. After passing the National Council Licensure Examination for Practical Nurses (NCLEX PN), the
nurse is qualified to take an additional certification in the field of:
a. pharmacology.
b. care of infants and children.