s s s s s
h Edition Test bank A+
s s s s
,Chapter 01: Essential Concepts of Radiologic Science Bushong: R
s s s s s s s s
adiologic Science for Technologists, 12th Edition
s s s s s
MULTIPLE CHOICE s
1. Matter is measured in s s s .
a. kilograms
b. joules
c. electron volts s
d. rems
ANS: A s
Matter is measured in kilograms.
s s s s
2. Atoms and molecules are the fundamental building blocks of
s s s s s s s s .
a. energy
b. radiation
c. matter
d. gravity
ANS: C s
Atoms and molecules are the fundamental building blocks of matter.
s s s s s s s s s
3. Ice and steam are examples of two forms of
s s s s s s s s .
a. matter
b. radiation
c. energy
d. work
ANS: A s
Ice and steam are examples of two forms of matter.
s s s s s s s s s
4. The formula E = mc2 is the basis for the theory that led to the development of
s s s s s s s s s s s s s s s s .
a. x-rays
b. electromagnetic radiation s
c. nuclear power s
d. cathode ray tubes s s
ANS: C s
The formula E = mc2 is the basis for the theory that led to the development of nuclear power.
s s s s s s s s s s s s s s s s s s
5. Radio waves, light, and x-rays are all examples of
s s s s s s s s energy.
a. nuclear
b. thermal
c. electrical
d. electromagnetic
ANS: D s
Electromagnetic energy includes radio waves, light, and x-rays as well as other parts of the spectrum.
s s s s s s s s s s s s s s s
, 6. A moving object has
s s s energy.
a. potential
b. kinetic
c. nuclear
d. electromagnetic
ANS: B s
A moving object has kinetic energy.
s s s s s
7. What is the removal of an electron from an atom called?
s s s s s s s s s s
a. Ionization
b. Pair production s
c. Irradiation
d. Electricity
ANS: A s
The removal of an electron from an atom is called ionization.
s s s s s s s s s s
8. Ionizing radiation is capable of removing
s s s s s
from atoms as it passes through the m
s s s s s s s
atter.
a. neutrons
b. protons
c. electrons
d. ions
ANS: C s
Ionizing radiation is capable of removing electrons from atoms as it passes through the matter.
s s s s s s s s s s s s s s
9. The energy of x-rays is _
s s s s s .
a. thermal
b. potential
c. kinetic
d. electromagnetic
ANS: D s
X-rays are a form of electromagnetic energy.
s s s s s s
10. The biggest source of man-made ionizing radiation exposure to the public is
s s s s s s s s s s s
.
a. atomic fallout s
b. diagnostic x-rays s
c. smoke detectors s
d. nuclear power plants s s
ANS: B s
Medical x-ray exposure is the biggest source of man-made radiation.
s s s s s s s s s
11. In the United States, we are exposed to
s s s s s s s
_ mSv/year of ionizing radiation from the na
s s s s s s s
tural environment.
s
a. 0 to 5 s s
, b. 5 to 20s s
c. 20 to 90 s s
d. 100 to 300 s s
ANS: A s
We are exposed to about 3 mSv/yr of ionizing radiation from natural environmental sources in the U
s s s s s s s s s s s s s s s s
nited States.
s
12. is a special quantity of radiologic science. s s s s s s
a. Mass
b. Velocity
c. Radioactivity
d. Momentum
ANS: C s
Radioactivity is a special quantity of radiologic science. s s s s s s s
13. Today, radiologyis considered to be a(n)
s s s s s s occupation.
a. safe
b. unsafe
c. dangerous
d. high-risk
ANS: A s
Today, radiology is considered to be a safe occupation because of effective radiation protection pra
s s s s s s s s s s s s s s
ctices.
14. What does ALARA mean?
s s s
a. All Level Alert Radiation Accident
s s s s
b. As Low As Reasonably Achievable
s s s s
c. Always Leave A Restricted Area s s s s
d. As Low As Regulations Allow
s s s s
ANS: B s
ALARA means As Low As Reasonably Achievable.
s s s s s s
15. Computed tomography was developed in the s s s s s .
a. 1890s
b. 1920s
c. 1970s
d. 1990s
ANS: C s
Computed tomography was developed in the 1970s. s s s s s s
16. Filtration is used to s . s s
a. absorb low-energy x-rays s s
b. remove high-energy x-rays s s
c. restrict the useful beam to the body part imaged s s s s s s s s
d. fabricate gonadal shields s s
ANS: A s
Filtration is used to absorb low-energyx-rays.
s s s s s s