QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. NSAIDs (actions)
Answer:
Actions: Does not belong to steroid group of drugs Inhibit prostaglandin synthesis by inhibiting an enzyme
that triggers pain and inflammation.
Question:
2. NSAIDs (Therapeutic class)
Answer:
Anti-inflammatory, Antipyretic, Analgesic
Question:
3. NSAIDs (examples)
Answer:
ibuprofen (Motrin, Advil) indomethacin (Indocin) ketorolac (Toradol) naproxen (Naprosyn) piroxicam
(Feldene) celecoxib (Celebrex)
Question:
4. NSAIDs (uses)
Answer:
Mild to moderate pain Rheumatoid Arthritis Osteoarthritis Dysmenorrhea
Question:
5. Morphine (uses)
Answer:
Prototype or "model" opioid Effective for moderately severe to severe pain Relief of severe cough
(codeine) Pulmonary Edema (morphine) Obstetric Analgesia (nubain) Pre-operative to lessen anxiety and
sedate
Question:
6. Morphone (actions)
Answer:
Actions on organs: CNS: drowsiness, euphoria, sedation, mental clouding Eye: pupil constriction (pinpoint
pupil) (miosis) Resp: depressed rate/depth of respirations and aggravation of asthma: suppress cough
reflex (codeine) GIT = “ peristalsis in stomach & intestines; gastric, “ pancreas/bile secretions; gallbladder
spasm (morphine) GUT = bladder contraction/spasm (urinary retention) Skin: itching and rash
Question:
7. Morphone (adverse reactions)
, Answer:
Adverse reactions: Physical dependence Possible withdrawal symptoms upon discontinuing. Opioid
tolerance Need to address the patient's pain because it takes priority over concerns about drug addiction or
physical dependence.
Question:
8. Symptoms of opioid withdrawal
Answer:
Early signs Yawning, perspiring, tearing, nasal drainage Followed by: Gooseflesh (goosebumps) •
Abdominal cramps • Bone and muscle pain (rebound pain) • N/V, diarrhea • Mydriasis (pupil dilation)
• Intense craving for drug • Agitation • Elevated BP, tachycardia • Seizures
Question:
9. Morphone (precautions)
Answer:
Use cautiously in individuals with head injury, morbid obesity, and sleep apnea. Precautions: Elderly:
extreme confusion and hallucinations; smaller doses than younger adult Undiagnosed abdominal pain
Liver disease
Home use: Drug may cause drowsiness, dizziness • Caution with driving • Avoid alcohol • Take med as
directed • Explain how-to put-on patch
Question:
10. Patient education on PCA machine:
Answer:
Location of buttons • Regulation of dose and time interval • Assure machine will not deliver dose until
correct time • Pain relief should occur shortly after pushing button
• Inform nurse if pain not relieved after two doses
Question:
11. Naloxone (Narcan) (Use)
Answer:
Complete or partial reverse of opioid effects after surgery or overdose
Question:
12. Naloxone (Narcan) (adverse reaction)
Answer:
n/v, tachycardia, hypertension, return of postoperative pain, fever and dizziness
Question:
13. Hydrocodone (use)
Answer:
severe pain
Question:
14. Hydrocodone (adverse reaction)
Answer:
Sedation, sweating, headache, vertigo, lethargy, confusion, lightheadedness, nausea, vomiting