AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. The slenderness ratio is particularly important for understanding what paper property?
Answer:
Edgewise compression
Question:
2. According to the Poisson distribution, the probability of finding a a measured value of 2.5 fiber
crossings is zero.
Answer:
True
Question:
3. Match the equipment with the function is performs.
Answer:
This device place a cut in the paper in the machine direction. ’ Slitter. This rolls up the paper coming off
the end of the papermachine. ’ Reel. This monitors the properties of paper, it includes properties such as
basis weight, and moisture. ’ Scanner. This smooths the surface of the paper and reduces the thickness. ’
Calender This removes steam and condensate from inside the dryer can ’ Siphon and steam joint.
Question:
4. A paper sheet weighs 1.20 grams. It has an area of 0.02 meters squared. What is the basis weight in units
of grams per meter square?
Answer:
60 g/m2
Question:
5. Fillers are used for the following reasons:
Answer:
Reduce cost, improve brightness and opacity, improve printing
Question:
6. What are the water-removing forces on a paper machine, in order of occurrence?
Answer:
Gravity, suction, pressing, heat
Question:
7. What is the last roll found on the wet end of a typical paper machine (i.e., closest to the press section)?
Answer:
Couch roll
Question:
8. Which type of wood cell is not found in a softwood tree?
, Answer:
Vessel Element
Question:
9. Select the response that fits the following statement: Refining can do all of the following to fiber.
Answer:
External fibrillation, internal fibrillation, cutting
Question:
10. The stuff box provides a constant pressure head to this value.
Answer:
Basis Weight Valve
Question:
11. The basis weight valve is responsible for which of the following?
Answer:
Basis weight and production rate.
Question:
12. Th wet presses perform which two functions? (select 2)
Answer:
Consolidation of web., Removes water.
Question:
13. The dryer section removes about 1 pound of water for each pound of paper dried.
Answer:
True
Question:
14. A paper sheet is formed at 72 g/m^2. The average fiber properties making up the sheet are as follows:
length = 2.2 mm, width = 20 micrometers, coarseness = 110 mg/km. If an inspection area of 3.4 mm^2 is
used, what is the formation index?
Answer:
0.031
Question:
15. What phenomenon is employed on a paper machine wet end to improve sheet formation?
Answer:
Microturbulence
Question:
16. A paper sheet has a density of 620 kg/m^3 and a basis weight of 85 g/m^2. What is the thickness of the
sheet?
Answer:
0.137 mm