CORRECT ANSWERS
Question:
1. Cardiorespiratory Fitness (CRF)
Answer:
The ability of the circulatory and respiratory systems to supply oxygen to the muscles to perform dynamic
physical activity.
Question:
2. The cardiovascular system is responsible for...
Answer:
supplying oxygen and removing waste from the body.
Question:
3. Why does the cell need oxygen?
Answer:
For cellular respiration!
The cell uses oxygen to break down sugar from food.
Question:
4. What is ATP?
Answer:
- An energy-bearing molecule composed of carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen, and phosphorus atoms
- Used in all cellular actions requiring energy!
Question:
5. Muscle fibers can produce ATP through what 3 energy systems?
Answer:
Creatine Phosphate
Fast Glycolysis
Oxidative Phosphorylation
Question:
6. *Creatine Phosphate*
A. - Process?
B. - ATP yield?
Answer:
- Rephosphorylation of ATP:
- ADP + CP (high energy) ==> ATP + P
- ATP yield = 1 per cycle
, Question:
7. *Fast (Anaerobic) Glycolysis*
A. - Process?
B. - ATP yield?
Answer:
- Glucose ==> pyruvate or lactate
- ATP yield = 2 (glucose) or 3 (glycogen)
Question:
8. *Oxidative Phosphorylation*
A. - Process?
B. - ATP yield?
C. - Where does it take place?
Answer:
- Krebs cycle and electron transport chain
- ATP yield = 38 or 39
- Occurs in mitochondria
Question:
9. Submaximal Exercise
Answer:
VO2 is proportional to workload. Steady state
Question:
10. *Fick Equation*
A. - What is it?
B. - What is the equation?
Answer:
- Used to calculate VO2max
- VO2max = (HR max) x (SV max) x (a-O2 diff max)
- a-vO2 = arteriovenous oxygen difference
Question:
11. Why does SV increase initially during exercise?
Answer:
*Frank Starling Mechanism*
- Enhanced venous return (blood to heart)
- More blood in ventricle before contraction
Question:
12. *Pulmonary Ventilation*
A. - What is it?
B. - Relationship to workload?
C. - What is the equation for it?