CORRECT ANSWERS
Question:
1. What is a requirement of all marine transmitting apparatus used aboard U.S. vessels?
Answer:
Equimpent must be certified by the FCC for Part 80 operations
Question:
2. What transmitting equipment is authorized for use by a station in the maritime services?
Answer:
Unless specifically excepted, only transmitters certified by the FCC for Part 80 operations.
Question:
3. Small passenger vessels that sail 20 to 150 nautical miles from the nearest land must have what
additional equipment?
Answer:
MF-HF SSB transceiver
Question:
4. What equipment is programmed to initiate transmission of distress alerts & calls to individual stations?
Answer:
DSC controller
Question:
5. What is the minimum transmitter power level required by the FCC for a medium-frequency transmitter
aboard a compulsorily fitted vessel?
Answer:
At least 60 watts PEP
Question:
6. Shipboard transmitters using F3E emissions (FM voice) may not exceed what carrier power?
Answer:
25 watts
Question:
7. Which commercial radio operator license is required to operate a fixed-tuned ship RADAR station with
external controls?
Answer:
No radio operator authorization is required
Question:
8. When is a Marine Radio Operator Permit or higher license required for a/c communications?
Answer:
When operating on frequencies below 30 MHz not allocated exclusively to aeronautical mobile services
,Question:
9. Which of the following persons are ineligible to be issued a commercial radio operator license?
Answer:
Individuals who are unable to send and receive correctly by telephone spoken messages in English.
Question:
10. What are the radio operator requirements of a passenger ship equipped with a GMDSS installation?
Answer:
2 operators on board must hold a GMDSS radio operator license or a Restricted GMDSS radio operator
license, depending on the ships operating area.
Question:
11. What is the minimum radio operator requirement for ships subject to the Great Lakes Radio
Agreement?
Answer:
Marine radio operator permit
Question:
12. What is a requirement of every commercial operator on duty & in charge of a transmitting system?
Answer:
The original license or a photocopy must be posted or in the operator's personal possession & available for
inspection.
Question:
13. Radio watches for compulsory radiotelephone stations will include the following:
Answer:
VHF channel 16 continuous watch
Question:
14. All compulsory equipped cargo ships while being navigated outside of harbor or port, shall keep a
continuous radiotelephone watch on:
Answer:
2182 kHz & ch. 16
Question:
15. What channel must all compulsory, non-GMDSS vessels monitor at all times in the open sea?
Answer:
Channel 16
Question:
16. When a watch is required on 2182 kHz, at how many minutes past the hour must a 3 minute silence be
observed?
Answer:
00, 30
Question:
17. Which is true concerning a required watch on VHF Ch. 16?
, Answer:
A. It is compulsory at all times while at sea until further notice, unless the vessel is in a VTS system.
B. When a vessel is in an A1 sea area and subject to the bridge-to-bridge act & in a VTS system, a watch is
not required on Ch. 16, provided the vessel monitors both Ch. 13 & VTS channel.
C. It is always compulsory in sea areas A2, A3 & A4.
D. ALL OF THE ABOVE.
Question:
18. What are the mandatory DSC watchkeeping bands/channels?
Answer:
8 MHz HF DSC, 1 other HF DSC, 2 MHz MF DSC, & VHF Ch. 70
Question:
19. Who is required to make entries in a required service or maintenance log?
Answer:
The operator responsible for the station operation or maintenance.
Question:
20. Who is responsible for the proper maintenance of station logs?
Answer:
The station licensee & the radio operator in charge of the station.
Question:
21. Where must ship station logs be kept during a voyage?
Answer:
At the principal radiotelephone operating position.
Question:
22. What is the proper procedure for making a correction in the station log?
Answer:
The original person making the entry must strike out the error, initial the correction and indicate the date of
the correction.
Question:
23. How long should station logs be maintained when there are entries relating to distress or disaster
situations?
Answer:
For a period of 3 years from the last date of entry, unless notified by the FCC.
Question:
24. How long should station logs be retained when there are no entries relating to distress or disaster
situations?
Answer:
For a period of 2 years from the last date of entry.
Question:
25. Radiotelephone stations required to keep logs of their transmissions must include?