UPDATED ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT
ANSWERS
Question:
1. Health
Answer:
-individual definitions
-narrowest of definitions
*absence of disease or illness
complete physical, mental, social well being
ability to maintain normal roles
process of adaptation to physical and social environment
striving towards optimal wellness
Question:
2. Wellness
Answer:
*state of well-being
sees the individual as a whole being
includes: self-responsibility an ultimate goal a dynamic, growing process daily decision-making areas
related to health whole being of the individual
Question:
3. Dimensions of wellness that contribute to each individual's definition of wellness
Answer:
-social
-spiritual
-physical
-emotional
-environmental
-occupational
Question:
4. Models of health
Answer:
Clinical Role Performance Adaptive Eudemonistic agent-host-environment health-wellness continuum
Question:
5. Clinical model
,Answer:
narrowest interpretation of health
views a person as a collection of physiological systems
***health identified by the absence of signs and symptoms of disease or injury
state of not being "sick"
opposite of health is disease or injury
"if i eat better i can avoid getting a heart attack"
Question:
6. role-performance model
Answer:
ability to fulfill roles in society
"healthy" even if clinically ill if roles fulfilled
sickness is the inablity to perform one's roles
"as long as i can work and take care of my family i consider myself healthy"
Question:
7. adaptive model
Answer:
focus on maintaining stability
we work to adapt as we do so we grow and change
**disease is seen as a failure in adaptation
good health is flexible adaption to the environment
elements of growth and change "I get sick when i can no longer cope with the stress in my life"
Question:
8. eudemonistic model
Answer:
comprehensive view of health
health is seen as reaching your full potential
illness is a condition that prevents self-actualization
"to be healthy is to realize my full potential"
Question:
9. agent-host-environment model
Answer:
each factor interacts with one another and has an influence on others
when in balance, health is maintained
when not in balance, disease occurs
Question:
10. health-wellness continuum
Answer:
we are moving on a continuum between levels of wellness
health and illness/disease opposite ends of health continuum
move back and forth within this continuum day by day
wide ranges of health or illness
,Question:
11. factors influencing health, our health beliefs and practices
Answer:
internal factors external factors
Question:
12. internal factors
Answer:
biological dimension (genetic makeup, gender, age, developmental level) psychological dimension
(mind-body interactions and self-comcept) cognitive dimension (intellectual factors include lifestyle
choices and spiritual and religious beliefs).
Question:
13. external factors
Answer:
physical environment standards of living family and cultural beliefs social support networks
Question:
14. factors affecting health care adherence
Answer:
-Client motivation
-Degree of lifestyle change necessary Perceived severity of problem
-Value placed on reducing the threat of illness
-Difficulty in understanding and performing specific behaviors
-Degree of inconvenience of the illness itself or of the regimens
-Complexity, side effects, and duration of the proposed therapy
-Specific cultural heritage that may make adherence difficult
-Degree of satisfaction and quality and type of relationship with the health care providers
-Overall cost of prescribed therapy
Question:
15. cultural competence
Answer:
a process, not an end point.
ability to interact effectively with individuals from other cultures
consists of 5 constructs: cultural awareness cultural knowledge cultural skill cultural encounters cultural
desire
there is more variation within ethnic groups than across groups (intra-ethnic variation).
Question:
16. why is cultural competence important
, Answer:
increasing diversity of our population
improving quality of care
because we are able to individualize care
population health
reduction in unnecessary costs
Question:
17. health disparity
Answer:
higher burden of illness, disability, or mortality experiences by one population group relative to another
group
Question:
18. health care disparity
Answer:
differences between groups in health coverage access to care, quality of care
Question:
19. 5 phases of the nursing process
Answer:
Assessment Diagnosis Planning Implementation / interventions Evaluation