QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. What type of policy is state-building a shorthand term for?
Answer:
Constituent policies
Question:
2. What is the system of judge-made law that the United States inherited from England?
Answer:
Common-law
Question:
3. In which of the following is access a primary concern?
Answer:
Group theory
Question:
4. What is sometimes lacking in the use of numerical measures of policy impacts?
Answer:
Determinging their validity
Question:
5. T/F Politics is the way a democratic society resolves differing values, interests, and affiliations.
Answer:
T
Question:
6. T/F Easton categorizes the authorities in the political system as elders, paramount chiefs, executives,
legislators, judges, and other actors.
Answer:
T
Question:
7. T/F The Paris Climate Accords are nearly entirely symbolic in function.
Answer:
T
Question:
8. The War Powers Resolution was passed by Congress as a response to unilateral Presidential action in
what conflict?
Answer:
Vietnam War
, Question:
9. Which of the following is NOT a type of political culture according to Almond and Verba.
Answer:
Traditionaloistic
Question:
10. Cut and paste lawmaking results from state legislatures having what characteristic?
Answer:
Understaffed
Question:
11. Whose theory of class divide persists for many political observers today?
Answer:
Karl Marx
Question:
12. Which Presidential election is seen as a critical election, producing a realignment of American Politics?
Answer:
Presdienital election of 1932, 1860, 1896
Question:
13. T/F The power to pass legislation is held by supplementary policymakers.
Answer:
F
Question:
14. T/F The federal government is more powerful than it was in 1850
Answer:
T
Question:
15. More than three-fourths of the paperwork burden from the federal government is accounted for by
which agency?
Answer:
Internal Revenue Service
Question:
16. Which President of the United States put the paperwork problem on the national policy agenda?
Answer:
Gerald Ford
Question:
17. Which of the following is an example of a private problem, not a public problem?
Answer:
Your gas tank being empty