QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. The ___________ variable is the variable we wish to understand or predict.
Answer:
dependent
Question:
2. The dependent variable is also known as the _______ variable
Answer:
response
Question:
3. _______________ ________________ is a statistical technique that uses observed data to relate the
dependent variable to one or more independent variables
Answer:
Question:
4. What is the prediction equation for single linear regression?
Answer:
■ = Bo + B1 (x)
Question:
5. Bo is the ___________________
Answer:
y - intercept
Question:
6. The y - intercept is the;
Answer:
mean of y when x is zero
Question:
7. B1 is the ______
Answer:
slope
Question:
8. The slope is the ;
Answer:
change in the mean of y per unit change in x
Question:
9. What is another term for residual value?
, Answer:
error
Question:
10. What is another term for observed value?
Answer:
actual value
Question:
11. Observed value - predicted value =
Answer:
residual (error) value
Question:
12. What is the term for the sum of squared errors?
Answer:
SSE
Question:
13. Explained variation + Unexplained variation =
Answer:
total variation
Question:
14. Where do you find explained variation?
Answer:
Regression (ss)
Question:
15. What is another term for SSE?
Answer:
unexplained variable
Question:
16. Where do you find the unexplained variation or SSE?
Answer:
Residual (ss)
Question:
17. Where do you find the total variation?
Answer:
Total (ss)
Question:
18. What is the sign for the coefficient of determination?