QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. Module 1: Introduction to Physiology and BMS 302
Answer:
Question:
2. Moving with the concentration gradient
Answer:
materials moving from a high concentration to a lower concentration
Question:
3. Moving against a concentration gradient
Answer:
materials moving from a low concentration to a higher concentration
Question:
4. Passive Membrane Transport
Answer:
the movement of molecules across a cell membrane without the expenditure of energy
Question:
5. Diffusion
Answer:
the net movement of molecules (solute) from an area of higher concentration to a lower concentration
Question:
6. Flicks Law of diffusion
Answer:
think about how temperature, solubility, cross-sectional area and other factors affect the rate of diffusion
Question:
7. Selective permeability of the membrane
Answer:
separates intracellular and extracellular environment, allows water and small non-polar molecules to pass
freely
Question:
8. What are the types of diffusion?
Answer:
1. Simple diffusion
2. Facilitated diffusion
3. Active Transport
, Question:
9. What is simple diffusion?
Answer:
high concentration to low concentration, energy is not required
Question:
10. What is facilitated diffusion?
Answer:
high concentration to low concentration, uses the help of a carrier molecule, energy is not required
Question:
11. What is active transport?
Answer:
low concentration to higher concentration, energy is required
Question:
12. Osmosis
Answer:
movement of water through a selectively permeable membrane (moves down the concentration gradient)
Question:
13. Module 2: Nerve Physiology
Answer:
Question:
14. What is an ion
Answer:
any molecule or atom that is charged (positive and negative attract, two of the same charge repel)
Question:
15. Resting membrane potential
Answer:
occurs due to an imbalance of charged particles between the extracellular and intracellular surfaces of the
cell membrane
Question:
16. What is an ion channel?
Answer:
channels that are selective to the type of ion they were made for
Question:
17. What are the two types of ion channels?
Answer:
1. Leakage channels
2. Gated channels