AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. alliteration
Answer:
the repetition of initial consonant sounds of several words in a group
Question:
2. allusion
Answer:
a reference to a well-known person, place, event, literary work, or work of art (types?)
Question:
3. ambiguity
Answer:
the intentional or unintentional expression of a word or idea that implies more than one meaning and
usually leaves uncertainty in the reader
Question:
4. anachronism
Answer:
anything out of its proper time
Question:
5. anaphora
Answer:
the deliberate repetition of a word or phrase at the beginning of several successive verses, clauses, or
paragraphs
Question:
6. antagonist
Answer:
a character or force in conflict with the main character (protagonist) in a literary work
Question:
7. apostrophe
Answer:
where a speaker directly addresses an absent person or a personified quality, object, or idea
Question:
8. archetype
Answer:
an image, a descriptive detail, a plot pattern, or a character type that occurs frequently in literature, myth,
religion, or folklore
,Question:
9. Byronic hero
Answer:
an antihero who is a romanticized but wicked character; a young, attractive male with a bad reputation;
defies authority and conventional morality; destructive passions, selfish brooding, loneliness, intense
introspection, and fiery rebellion
Question:
10. colloquial
Answer:
a word or phrase used every day in plain and relaxed speech but rarely found in formal writing, usually
pertinent to a given area
Question:
11. conceit
Answer:
an unusual and surprising comparison between two very different things. This special kind of metaphor or
complicated analogy is often the basis for a whole poem.
Question:
12. denouement
Answer:
in a literary work, anything that happens after the resolution of the plot
Question:
13. dialect
Answer:
a variety of speech characterized by its own particular grammar or pronunciation, often associated with a
particular geographical region
Question:
14. diction
Answer:
word choice
Question:
15. dramatic irony
Answer:
when there is a contradiction between what a character thinks and what the reader or audience knows to be
true
Question:
16. dynamic character
Answer:
one who has undergone changes and has matured greatly, usually learning harsh lessons along the way
, Question:
17. elegy
Answer:
a solemn and formal lyric poem about death—often in tribute to a person who has died recently
Question:
18. epic
Answer:
a long, narrative poem about the adventures of gods or of a hero
Question:
19. epigram
Answer:
a brief, pointed statement in prose or in verse. It developed from simple inscriptions on monuments into a
literary genre—short poems or sayings characterized by conciseness, balance, clarity, and wit.
Question:
20. epilogue
Answer:
the final part of a work of literature (except a play) completing and rounding it off
Question:
21. epiphany
Answer:
a moment of sudden revelation or insight
Question:
22. euphemism
Answer:
a mild or indirect word or expression substituted for one considered to be too harsh or blunt when referring
to something unpleasant or embarrassing
Question:
23. flat character
Answer:
one who embodies a single quality and who does not develop in the course of the story
Question:
24. foil
Answer:
a character who provides a contrast to another character, thus intensifying the impact of that other
character
Question:
25. hubris