ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. The symptoms of personality disorders typically become recognizable in:
Answer:
adolescence or early adulthood
Question:
2. It is common for a person with a personality disorder to also suffer from another disorder, a relationship
called:
Answer:
comorbidity
Question:
3. People with which type of personality disorder are sometimes described as "psychopaths" or
"sociopaths"?
Answer:
antisocial
Question:
4. Cognitive theorists propose that people with antisocial personality disorder have genuine difficulty
recognizing different:
Answer:
points of view
Question:
5. Which adjective is the BEST one-word summary of borderline personality disorder?
Answer:
unstable
Question:
6. From a(n) ________________ perspective, narcissistic personality disorder is explained as being an
attempt by people to convince themselves that they are totally self-sufficient and lacking a need for any
true close, warm relationships with their parents or anyone else.
Answer:
object relations
Question:
7. Elizabeth works as a long-distance truck driver. She goes days, and even weeks, with little to no contact
with other people, except at gas stations, restaurants, and motels. She spends 99 percent of her time by
herself, does not often experience positive emotions, and rarely has any interest in romance or sex. She has
no friends to speak of and genuinely prefers to be alone. Elizabeth might BEST be described as suffering
from ______________ personality disorder.
, Answer:
schizoid
Question:
8. Most theorists challenge the use of a categorical approach to personality disorders in favor of a(n)
_________ approach.
Answer:
dimensional
Question:
9. Which type of personality disorder is NOT categorized within the "odd" cluster?
Answer:
narcissistic
Question:
10. Which type of personality disorder is NOT categorized within the "anxious" cluster
Answer:
paranoid
Question:
11. Psychodynamic theory has attempted to explain obsessive-compulsive personality disorder as arising
from fixation at one of the psychosexual stages of development during childhood. What type of fixation
has been specifically suggested as the culprit behind this personality disorder?
Answer:
anal retentive
Question:
12. Group therapy formats are of particular use to those who suffer from avoidant personality disorder
because they:
Answer:
provide a social circumstance where interactions with others can be practiced and where support can be
both given and received
Question:
13. Dr. Quinones is seeing a client who clearly suffers from a personality disorder, but instead of adhering
to the "category" method of diagnosing this problem, she chooses to assess the client as being high,
medium, or low on several different personality traits. She feels that this will give more insight into the
client's unique pathology, and thus will inform his/her treatment. Dr. Quinones is clearly a proponent of the
___________ model.
Answer:
Big Five
Question:
14. Which is NOT a reason why the current DSM-5 method of categorizing personality disorders has been
criticized?