AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. What is a leader?
Answer:
The act of influencing others to work towards a goal. Coping with change.
Question:
2. What is a manager?
Answer:
Produce orderly results
Question:
3. What does leadership include?
Answer:
- Setting direction
- Aligning people
- Motivation
Question:
4. What does management include?
Answer:
- Planning and budgeting
- Organizing and staffing
- Provides control and solves problems
Question:
5. What was the earliest approach to the study of leaders?
Answer:
Traits based leadership approach
Question:
6. What is the traits based leadership approach?
Answer:
Attempts to identify a set of universal characteristics that distinguish effective leaders
Abandoned in 1940
Question:
7. What is the "great man" theory
Answer:
Tried to explain leadership by examining the traits of individuals considered to be great historical leaders.
Question:
8. What did the Michigan Studies discover?
,Answer:
BEHAVIORAL LEVEL
Identified two basic leadership behaviors, each on a different end of the same continuum.
- Job-centered behavior (task oriented)
- Employee-centered behavior (people-oriented)
Question:
9. What did the Ohio State Studies discover?
Answer:
BEHAVIORAL LEVEL Identified two basic, but independent, leadership behaviors, each on a separate
continuum
- Initiating-structure behavior (task-oriented)
- Consideration behavior (people-oriented)
Question:
10. What is the managerial grid?
Answer:
BEHAVIORAL LEVEL
Combining task-oriented and people-oriented behaviors.
- Country club
- Team management
- Impoverished management
- Produce or perish management
LITTLE TO NO EVIDENCE FOR THIS.
Question:
11. Fiedler's Contingency Theory (LPC Theory)
Answer:
Contingency approach
Proposed that a leader's style (LPC score) is like a personality trait that can't be changed. Different leaders
are effective in different situations.
Situations are decided to be 'favorable' 'medium' or 'unfavorable'
If situation is favorable or unfavorable, task oriented is better.
If situation is medium, people oriented is better.
Question:
12. What are contingency approaches to leadership?
Answer:
Under what conditions are certain leadership styles most effective
It depends! - contingent on the situation
Question:
13. Situational Leadership
, Answer:
Developed by Blanchard and Hersey Argues that leaders should use different leadership styles in different
situations.
Leadership is both directive (task) and supportive (people) oriented.
High commitment, low competence... moving up the chain
Popular with leaders and has endured leaders.
Question:
14. House's Path-Goal Theory of Leadership
Answer:
Robert House in 1971
Leaders affect performance by clarifying the behaviors (paths) that will lead to desired rewards (goals)
Employees are motivated when they believe a task can be accomplished and will lead to reward.
Four types of leaders can be effective:
- Directive leadership
- Supportive leadership
- Participative leadership
- Achievement-oriented leadership
Question:
15. Vroom's Normative Decision Tree Model
Answer:
Decision making tool to help leaders determine how much involvement they should seek when making
decisions
1. Decision significance
2. Importance of commitment
3. Leader expertise
4. Likelihood of commitment
5. Goal alignment
6. Group expertise
7. Team competence Five decision making models
1. Decide
2. Consult individually
3. Consult as a group
4. Facilitate
5. Delegate
Model is used to make accurate, complete assessment for leadership situations.
Question:
16. Transformational Leadership Theory
Answer:
A process that changes and transforms individuals
Distinguishes between transformational and transactional leaders
Question:
17. What is transactional leadership?
Answer:
The process of a leader providing something that subordinates want.