CORRECT ANSWERS
Question:
1. Who WAS responsible for the quebec bridge disaster?
Answer:
Chief Engineer Edward Hoare Consulting Engineer Theodore Cooper and Design Engineer Szlapka
Question:
2. What were the important lessons learned from the Quebec Bridge Disaster? List 5
Answer:
- Adequate Capitalizations for big projects
- Hire good professionals
- Duties and responsibilities should be clearly defined
- Design decision and technical problems discussed openly
- Review Engineer Designs
- On site work monitoring
- Good communications
- Adequate staff with proper responsibilities distributed equally
Question:
3. Difference b/w Canadian & American License?
Answer:
Canada is self regulating -> Associations regulate rules and mandates America is not self regulating ->
govt establishes regulations
Question:
4. What is the importance of self-regulation?
Answer:
- Right to title
- Scope of practice -> allows only qualified members to practice engineering
Question:
5. Who benefits from self-regulation?
Answer:
- The general public
- Associations are funded through licensing fees and not govt funding
Question:
6. What is the value of engineering to society?
Answer:
- Value is to the public by allowing and trusting on qualified and licensed professionals to control the
quality of profession services
,Question:
7. What are the common clauses in the Engineering Act?
Answer:
- Purpose of Act is to protect the public
- Legal Definition of Engineering
- Authority to establish provincial Association
- Purpose of Associations
- Standards for granting licenses
- Procedures for establishing regulations to govern professional practice
- Procedures for establishing by law to govern the Association itself
- Code of Ethics
- Disciplinary procedures
Question:
8. What is the definition of the practice of professional engineering?
Answer:
Any act of planning and designing that requires the application of engineering principles and that concerns
the safeguarding of life, the public welfare or the environment Definition should include the following:
- A Group (membership)
- Specialized knowledge (skills/methods)
- Accountable and responsible (self-regulating & self-governing)
- Continued study (lifelong learning)
- ( performing a public service)
Question:
9. What is the purpose of PEO?
Answer:
- Regulate the practice of professional engineering
- Protect the public interest
Question:
10. What are the 4 licenses of PEO?
Answer:
1. Professional Engineering License
2. Limited License
3. Provisional License
4. Temporary license
Question:
11. What are two things elected council members do?
,Answer:
1. Elected councils make the regulations by setting rules that clarify an Association's Act that typically
include:
- Admission requirements
- Professional Conduct
- Disciplinary procedures
2. Elected councils make bylaws that are rules for running the associations itself and typically include:
- Election procedures
- financial matters
- Committees
- Meetings
Question:
12. What is an Assay?
Answer:
To measure the properties of something
Question:
13. What are the admission requirements for professional engineering?
Answer:
1. Education
2. Experience - 4 years
3. Knowledge of Professional Practice and Ethics
4. Language
5. Character- references
6. Citizenship
7. Residence
8. Age - 18+
Question:
14. What is a limited license?
Answer:
Holder of the limited license must be limited to the services specified in the limited license such as:
- Approved education (3 yrs degree or diploma minimum)
- Good character
- Pass the PEO NPPE
- 8 years of acceptable engineering experience
- Fee Payment
Question:
15. What is a Provisional License?
Answer:
A license that requires 12 months of canadian experience and 36 months of outside Canada verifiable
engineering experience and also:
- 18+
- Good character
- undergraduate degree (CEAB approved uni or equivalent)
- fee payment
, Question:
16. What is a temporary license?
Answer:
Out of province professional may receive this license but following is required:
- Qualified
- Knowledge (local codes, standards, laws)
- Collaborating (local association member on the project, which may be waived if very qualified)
- fee payment
Question:
17. What is the mobility agreement?
Answer:
Recognizing foreign countries qualifications and uni programs as equivalent to accredited canadian uni
programs and grant exemption from writing the nppe exam
Question:
18. What is the licensing process for graduates of accredited uni programs?
Answer:
1. Application received by the registrar
2. Evaluation of academic qualifications
3. Professional practice examination
4. evaluation of work experience
5. Final approval
6. License awarded
Question:
19. What is the experience requirement to become a professional engineer?
Answer:
1. Nature of experience - relevant engineering experience
2. Duration of experience -4 years
3. Currency of experience - recent relevant experience
4. Quality of experience
5. Pre-graduation experience if completed - 12 months max
6. Canadian experience - 12 months in Canada atleast
7. post-graduate experience - 12 months max
Question:
20. What are common communication methods to follow?
Answer:
- Formal reports
- Design scopes
- Basic contracts
- Drawings
- Oral Presentations
Question:
21. What is national mobility agreement (reciprocity agreements) conditions to follow?