AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. Pathogen
Answer:
disease causing microbes
Question:
2. Transients
Answer:
microbes that DO NOT normally reside in the host (picked up by contact)
Question:
3. Displaced Residents
Answer:
microbes that reside in host, but NOT in that location
Question:
4. Do transient microbes always cause disease?
Answer:
No
Question:
5. A healthcare worker performs a task on a patient and fails at the following aseptic technique.
Staphylococci are transmitted to her hand. She promptly washes her hand after she is done with the patient.
Answer:
contamination, but not infection or disease
Question:
6. Contamination
Answer:
microorganisms are present
Question:
7. Another healthcare worker performs a task on a patient and also fails to follow aseptic technique.
Staphylococci are transmitted to his hand. He forgets to wash his hands when he is done with the patient. A
few hours later, he notices that a small cut on his hand has turned red. This last about a day or so.
Answer:
contamination and infection, but not disease
Question:
8. Infection
Answer:
refers to the multiplication of any pathogenic organism within or on the host's body
, Question:
9. A person notices that their eye is itching and that it might be infected. However, they decide against
treatment thinking it would clear up on its own. A few months later, their vision becomes blurred and is
now impaired.
Answer:
contamination, infection, and disease
Question:
10. Trachoma
Answer:
scaring of the cornea preventing normal vision
Question:
11. Disease
Answer:
any condition that prevents normal functioning of the body
Question:
12. Where do resident microbes come from?
Answer:
As soon as you are born
- pass through the birth canal
- first breath
- first meals
- contact with hospital staff / parents
Question:
13. How many prokaryotic cells are in the human body?
Answer:
100 trillion
Question:
14. How many eukaryotic cells?
Answer:
10 trillion
Question:
15. Do resident microbes always cause disease?
Answer:
no, but they can
Question:
16. How do resident microbes cause disease?
Answer:
- Resident microbes gain entry to tissues where they do not belong
- Host immune system is compromised
- Changes in normal microbiota: antibiotics