CORRECT ANSWERS
Question:
1. Which of the following is true about OSA and hypertension?
A.Ambulatory blood pressure is increased in OSA patients primarily due to ghrelin driven increases in salt
intake.
B.OSA blunts normal, early morning increases in ambulatory blood pressure.
C.All severity levels of untreated OSA are associated with a similar risk of hypertension.
D.Untreated OSA is an independent risk factor for hypertension and is likely due to intermittent hypoxia,
sympathetic overactivation, inflammation and other complex factors.
Answer:
D.Untreated OSA is an independent risk factor for hypertension and is likely due to intermittent hypoxia,
sympathetic overactivation, inflammation and other complex factors.
Question:
2. Oral appliance therapy commonly provides successful sole therapy for which of the following
sleep-related breathing disorders?
A.Cheyne-Stoke respiration
B.Obesity hypoventilation syndrome
C.Overlap syndrome (OSA and COPD)
D.None of the above
Answer:
D.None of the above
Question:
3. In the pathophysiology of sleep apnea, airway patency and stability may be compromised by which
factor?
A.Craniofacial abnormalities
B.Increased parapharyngeal fat deposition
C.Negative inspiratory pressure
D.A and B
E.All of the above
Answer:
E.All of the above
Question:
4. All of the following exacerbate sleep disordered breathing EXCEPT:
A.use of muscle relaxants.
B.weight gain.
C.use of melatonin within one hour of sleep onset.
D.alcohol use as a means to induce sleep.
Answer:
C.use of melatonin within one hour of sleep onset.
, Question:
5. Which is NOT a precipitating factor in hypoventilation or hypoxic syndromes?
A.Coronary Artery Disease, CAD
B.Obesity
C.Amyotrophic Lateral Sclerosis, ALS
D.Pulmonary fibrosis
Answer:
A.Coronary Artery Disease, CAD
Question:
6. Your patient's PSG shows 90 minutes desaturation time under 85% in contrast to a mild (AHI 5)
diagnosis of OSA. This leads you to suspect:
A.the patient was experiencing REM rebound.
B.presence of undetected central apneas.
C.a comorbid hypoxic syndrome.
D.a malfunction in the PSG oximetry.
Answer:
C.a comorbid hypoxic syndrome.
Question:
7. Which of the following suggests a diagnosis of Narcolepsy?
A.Sleep onset latency less than 15 minutes
B.PSG shows patient enters REM within 10 minutes of sleep onset
C.Loss of muscle atonia during stage REM
D.Symptom onset after age forty in male gender
Answer:
B.PSG shows patient enters REM within 10 minutes of sleep onset
Question:
8. Which of the following parasomnias is found in REM sleep?
A.Sleep walking
B.Nightmare disorder
C.Sleep sex
D.Sleep related eating disorder
Answer:
B.Nightmare disorder
Question:
9. Which sleep disorder requires a PSG for diagnosis?
A.Delayed sleep phase syndrome, DSPS
B.Restless Leg Syndrome, RLS
C.Insomnia
D.REM Sleep Behavior Disorder
E.All of the above
Answer:
D.REM Sleep Behavior Disorder