ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. Drug
Answer:
Any chemical that can affect living processes.
Question:
2. Pharmacology
Answer:
The study of drugs and their interactions with living systems
Question:
3. Clinical Pharmacology
Answer:
The study of drugs in humans.
Question:
4. Therapeutics
Answer:
The use of drugs to diagnose, prevent, or treat disease or to prevent pregnancy.
Question:
5. Effectiveness
Answer:
A drug that elicits the responses for which it is given.
Question:
6. Safety
Answer:
A drug that cannot produce harmful effects-- even if administered in very high doses and for a very long
time.
Question:
7. Selectivity
Answer:
A drug that elicits only the response for which it is given
Question:
8. Properties of an Ideal drug
Answer:
Reversible action, Predictability, Ease of Administration, Freedom from drug interaction, Low Cost,
Chemical Stability, Possession of a Simple Generic name.
,Question:
9. Therapeutic Objective
Answer:
The objective of drug therapy is to provide maximum benefit with minimum harm.
Question:
10. Factors determining intensity of drug responses
Answer:
Administration, Pharmacokinetics, Pharmacodynamics
Question:
11. Pharmacokinetics
Answer:
The processes that determine how much of an administered dose gets to its sites of action.
Question:
12. Pharmacokinetic Processes
Answer:
The impact of the body on drugs. Drug absorption, distribution, metabolism, and excretion.
Question:
13. Pharmacodynamics
Answer:
The impact of drugs on the body.
Question:
14. Six Rights of Drug Administration
Answer:
Right drug, patient, dose, route, time, and documentation.
Question:
15. Seven aspects of drug therapy
Answer:
Pre-administration assessment, dosage and administration, evaluating and promoting therapeutic effects,
minimizing adverse effects, minimizing adverse reactions, making PRN decisions, and managing toxicity.
Question:
16. Assessment Phase
Answer:
Collecting data about the patient--Collection of baseline data needed to evaluate therapeutic responses--
Collection of baseline data needed to evaluate adverse effects--Identification of high-risk
patients--Assessment of the patient's capacity for self-care
Question:
17. Analysis Phase
, Answer:
Analyze the data collected and form Nursing Dx--Judge the appropriateness of the prescribed
regimen--Identify potential health problems that the drug might cause--Determine the patient's capacity for
self-care.
Question:
18. Planning phase
Answer:
Nurse delineates specific interventions--Defining goals-- Establishing priorities--Identifying specific
interventions-- Establishing criteria for evaluating success
Question:
19. Implementation Phase
Answer:
- Nurse carries out the interventions-- Drug Administration-- Patient Education-- Interventions to promote
therapeutic effects-- Interventions to minimize adverse effects
Question:
20. Evaluation Phase
Answer:
Therapeutic responses--Adverse drug reactions and interactions--Adherence to the prescribed regimen--
Satisfaction with treatment--How frequently evaluations are performed depends on the expected time
course of therapeutic and adverse effects.
Question:
21. Seven Aspects of Drug therapy
Answer:
1) Preadministration Assessment
2) Dosage and Administration
3) Evaluating and Promoting Therapeutic Effects
4) Minimizing Adverse Effects
5) Minimizing Adverse Reactions
6) Making PRN decisions
7) Managing Toxicity
Question:
22. Federal Pure Food and Drug act of 1906
Answer:
Law was very weak: It required only that drugs be free of adulterants. This law said nothing of safety or
effectiveness.
Question:
23. Food, Drug, and Cosmetic Act of 1938
Answer:
First legislation to address safety. Congress required that all new drugs undergo testing for toxicity. The
results of these tests were to be reviewed by the FDA and only those drugs judged safe would receive FDA
approval for marketing.