QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. The Board requires that the licensed massage and bodywork therapist notify them of the address of both
their home and primary place of practice. If either of those addresses change from that given on their initial
application they must submit that information to the Board in writing. The Board specifies that information
must be submitted to them within how many days?
Answer:
30 days
Question:
2. False: It isn't necessary to report someone practicing massage or bodywork without a license.
Answer:
False Licensees with actual knowledge shall inform the Board within 15 days of: (1) any person practicing
without a license; or (2) any violation of the Practice Act when there is a potential for malpractice as
defined in Rule .0102(4).
Question:
3. Once issued a license to practice massage in North Carolina, I must renew the license...
Answer:
every 2 years
Question:
4. According to the NC BMBT Rules and Regulations, how much is the initial license to practice fee, not
including the application fee or background check fee?
Answer:
$150
Question:
5. False: A massage and bodywork therapist is not required to display their license publicly at their place
of work, they are only required to have a license to practice on file.
Answer:
False Licensees shall display their Board-issued original license at the licensees' primary place of practice
so as to be visible for inspection by the public. Licensees providing massage and bodywork therapy outside
their primary place of practice, or at the location of clients, shall have a Board-issued original license or
wallet card available for inspection upon request by the public.
Question:
6. If a licensee has actual knowledge they themselves or another licensed massage therapist has been
convicted of, plead guilty or no contest to certain criminal offenses, or been named as a defendant in a civil
suit arising from their practice of massage and bodywork therapy, they must report it to the Board within
30 days of acquiring that knowledge.
Answer:
True
, Question:
7. Choose the correct situation(s) in which a massage therapist must wear gloves or a finger cot made of
impervious materials.
Answer:
(all options are correct) When working within body cavities such as the mouth, vaginal or anal canal.
When the massage therapist has a cut, broken skin, rash, or open wound on their hands or fingers. At the
client's request.
Question:
8. According to the Practice Act, G.S. 90-622(6), a "sole practitioner" is defined as one licensed massage
and bodywork therapist offering massage or bodywork therapy services from an space the licensed
massage and bodywork therapist controls and from which only that massage therapist offers and provides
the services.
Answer:
True
Question:
9. The NC BMBT has defined what sexual activity is in rule .0508 and has prohibited sexual activity
between the licensee and their client with specific requirements in rule .0509. Those requirements "shall
apply during the period from the beginning of the client/therapist relationship, and continue for six months
after the termination of such relationship. Licensees shall: (1) not engage in sexual activity, as defined in
Rule .0508, between the licensee and the client, whether such activity is consensual or otherwise; (2) not
engage in or permit any person or persons to engage in sexual activity with a client in a location where the
practice of massage and bodywork therapy is conducted; not use such location to make arrangements to
engage in sexual activity with a client in any other place; and (4) define the boundaries of the professional
relationship in the event that the client initiates or asks the licensee to engag
Answer:
True
Question:
10. The purpose of the Practice Act is:
Answer:
All of the options are correct, in order to ensure the protection of the health, safety, and welfare of the
public.
Question:
11. False: It is not necessary for a massage therapist to take a formal or written intake or consent from a
client, as long as the therapist has completed a verbal intake and received verbal consent.