ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. 1. The student is asked to identify 15 cues or observations they noted in the patient and the environment.
the faculty guides the student to recognize the linen on the floor, old dinner tray on the windowsill, empty
water pitcher, twisted oxygen tubing, the patient's pallor, and several other things requiring action. What is
the value of engaging in this kind of activity with students in the clinical setting?
Developing situational awareness is important to risk prevention, timely implementation of interventions,
and prioritizing actions Managing cognitive load begins with systematically sorting mental images and
immediately addressing pressing concerns Nursing best practice requires that an environmental scan be
completed and documented in the electronic health record (EHR) Designing interventions that increase
patient satisfaction is an essential focus for nurses when completing their initial assessments
Answer:
Developing situational awareness is important to risk prevention, timely implementation of interventions,
and prioritizing actions
Question:
2. 2. A nursing program uses Tanner's Clinical Judgment Model, a research-based model that accounts for
differences in the patient, environment, and individual student nurse. What makes Tanner's reflection step
unique? The emphasis is on noticing, interpreting, and responding; reflection is less important. Reflection
occurs both in-action (in the moment) and on-action (after the situation). Reflection occurs first in the
model that is focused on rapid decision making and patient outcomes. Reflection is the last step in a linear
model and is designed to minimize bias in the student nurse.
Answer:
Reflection occurs both in-action (in the moment) and on-action (after the situation).
Question:
3. 3. Nursing programs prepare students for safe clinical practice. As a student nurse, why is a basic
understanding of NCSBN's Clinical Judgment Measurement Model (CJMM) important? Select all that
apply.
Successful completion of the NCLEX is required for professional licensure in the United States. Nurse
educators use the CJMM model and NCLEX test plans to develop exam questions. Students should be
intimately familiar with theoretical models of education to answer questions. Appreciation of the core
principles assists students in understanding the structure and intent of nursing exams. There is overlap in
the core components of clinical judgment models, measurement models, and the nursing process.
Answer:
Successful completion of the NCLEX is required for professional licensure in the United States.
Nurse educators use the CJMM model and NCLEX test plans to develop exam questions.
Appreciation of the core principles assists students in understanding the structure and intent of nursing
exams.
There is overlap in the core components of clinical judgment models, measurement models, and the
nursing process.
, Question:
4. 4. Nursing students and those studying other health sciences (medicine, pharmacy, physical therapy,
etc.) are often engaged in competency-based education. What is the value of competency-based education?
It provides comprehensive skills checklists for students to check their progress and move on to other
elements. It allows for student individualization based on their unique experience and preferences. It
provides specific guidance on the expected level of performance that integrates knowledge, skills, abilities,
and judgment. Like most other education models, it is a high-level way of thinking that is not related to
clinical judgment.
Answer:
It provides specific guidance on the expected level of performance that integrates knowledge, skills,
abilities, and judgment.
Question:
5. 5. The development of clinical judgment requires intentional focus and a willingness to grow and
change both personally and professionally. How can a nursing student best foster the development of
clinical judgment? Engaging in learning that only appeals to their preferred learning style Focusing on
knowledge acquisition that is straightforward and clear Developing a model for learning that integrates
feedback and reflection Focusing inward to develop emotional intelligence and communication skills
Answer:
Developing a model for learning that integrates feedback and reflection
Question:
6. A community health nurse has a reputation that is described as "stellar" by peers and colleagues. Apart
from the nurse's years of experience, the nurse's skillfulness is the attribute most described by others.
According to cognitive continuum theory (CCT), what characteristic of the nurse suggests that the nurse
has achieved the highest level of competence?
Answer:
The nurse is able to apply intuition to complex clinical scenarios.
Question:
7. cognitive continuum theory (CCT)
Answer:
integrates both intuitive and analytical cognitive characteristics.
Question:
8. Attainment of skill in cognitive continuum theory (CCT) is partially dependent on the continuous
examination of ___?
Answer:
the nurse's own personal biases and taking action to address these
Question:
9. Tanner's clinical judgment model
Answer:
Noticing Interpreting Responding Reflecting
Question:
10. Interprofessional Education Collaborative (IPEC)