NURSING CARE MANAGEMENT 7TH
EDITION BY DIANE HUBER & M.
LINDELL JOSEPHALL CHAPTERS
COVERED
Chapter 01: Leadership and Nursing Care Management
1. Leadership is best defined as
a. an interpersonal process of participating by encouraging fellowship.
b. delegation of authority and responsibility and the coordination of activities.
c. inspiring people to accomplish goals through support and confidence building.
d. the integration of resources through planning, organizing, and directing.
ANS: C
Rationale: Leadership is the process of influencing people to accomplish goals by inspiring confidence
and support among followers.
2. A medical-surgical unit reports higher rates of patient satisfaction coupled with high rates of staff
satisfaction and productivity. Which of the following is attributed to the data findings?
a. Effective leadership
b. Management involvement
c. Mentoring
d. Rewards and recognition
ANS: A
Rationale: Effective leadership is important in nursing because of the impact on nurses' work lives, it
being a stabilizing influence during change, and for nurses' productivity and quality of care.
,3. A staff registered nurse (RN) is leading a multidisciplinary clinical pathway team in the development
of care for patients with total knee replacement. Which of the following statements exemplifies
leadership behaviors in a clinical pathway team meeting?
a. "Nursing is responsible for pain control of the total knee replacement patient."
b. "Our pharmacist has provided some excellent pain control literature."
c. "Physical therapy's expertise is in rehabilitation, not pain control."
d. "Total knee replacement patients require optimal pain control."
ANS: B
Rationale: Leadership is the process of influencing people to accomplish goals by inspiring confidence
and support among followers. The correct answer is supportive of a team member's work and depicts
some skill at interpersonal relationships.
4. Which of the following is true of management activities?
a. Inspiring a vision is a management function.
b. Management is focused on task accomplishment.
c. Management is more focused on human relationships.
d. Management is more important than leadership.
ANS: B
Rationale: Management is focused on task accomplishment.
5. During a staff meeting, a group of RNs has complained that medications are not arriving to the unit
in a timely manner. The nurse manager suggests that the group resolve this issue through the
development and work of a multidisciplinary team led by one of these RNs. This scenario
demonstrates
a. adaptation.
b. empowerment.
c. flexibility.
d. relationship management.
ANS: B
Rationale: Empowerment is the giving of authority, responsibility, and the freedom to act. In this
situation, the manager has given authority, responsibility, and the freedom to act in the investigation
and resolution of this issue.
,6. A nurse is caring for an elderly patient who was admitted after sustaining a fall at home. When
creating a care plan for the patient, she requests that the doctor order a home health visit to assess
for home safety and medication compliance. In addition, the nurse is concerned about the nutrition of
the patient and requests a dietitian evaluation. The nurse is demonstrating which of the following
leadership skills?
a. Care provider
b. Business principles
c. Care coordination
d. Change management
ANS: C
Rationale: Care coordination is the delivery of nursing services that involves the organization and
coordination of complex activities. The nurse uses managerial and leadership skills to facilitate delivery
of quality care.
7. Interpersonal communication and the ability to apply _____ are two critical skills every nurse needs
to enhance professional practice.
a. vision
b. supervision
c. delegation
d. problem solving
ANS: D
Rationale: Every nurse needs two critical skills to enhance professional practice. One is a skill at
interpersonal relationships. This is fundamental to leadership and the work of nursing. The second skill is
applying the problem-solving process. This involves critical thinking, problem identification, and the
development of objectivity.
8. Good leaders need to be able to demonstrate an intuitive skill of empathy and expressiveness when
dealing with others in the workplace. This requires sensitivity and awareness of the emotions and
moods of others and is known as
a. social awareness.
b. self-awareness.
c. self-management.
d. relationship management.
ANS: A
, Rationale: Social awareness is an intuitive skill of empathy and expressiveness in being sensitive and
aware of the emotions and moods of others.
9. The personal leadership skill for nurses that consists of self-awareness, discipline, motivation, social
awareness, and relationship management is known as what?
a. Leadership
b. Management
c. Emotional intelligence
d. Vision
ANS: C
Rationale: Among the important personal leadership skills for nurses is emotional intelligence (EI). EI
traits are emotional factors consisting of five defining attributes: self-awareness, self-regulation or
discipline, motivation, social awareness, and relationship management.
10. _____ are vital to good leaders because they are able to take the vision of the leader and achieve
the determined goals.
a. Managers
b. Motivators
c. Visionaries
d. Followers
ANS: D
Rationale: Without followers, there is no leadership. Followers are vital because they accept or reject
the leader and determine the leader's personal power.
11. The best leadership style for unfavorable conditions is
a. leader-member relations.
b. task-oriented structure.
c. position power.
d. laissez-faire.
ANS: B
Rationale: The need for task-oriented leaders occurs when the situation is extreme. The best leadership
style for unfavorable conditions is task oriented.