CORRECT ANSWERS
Question:
1. *Multiple Choice* A disadvantage of benzodiazepines is the development of physical dependence after
_____.
A. nine months use
B. one to two weeks use
C. four months use
D. thirty days use
Answer:
* four months use*
See page 42, first paragraph
Question:
2. *Multiple Choice* "Huffing" is a method of administration most commonly used with ______.
A. inhalants/solvents
B. opiates
C. crack cocaine
D. hallucinogens
Answer:
* inhalants/solvents*
Question:
3. *Multiple Choice* All of the following are currently approved for medical use in the United States
except ______.
A. opiates
B. caffeine
C. cocaine
D. LSD
Answer:
* LSD*
Question:
4. *Multiple Choice* Marinol® (synthetic delta-8-THC) is approved for use in ______.
A. marijuana detoxification
B. severe vomiting
C. maintenance therapy for marijuana addicts
D. attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)
Answer:
* severe vomiting*
,Question:
5. *Multiple Choice* Erie is experiencing tremors, visual and auditory hallucinations, has an exaggerated
startle response and is brushing nonexistent bugs off his back. He feels hot, his pulse is rapid and his blood
pressure is elevated. Ernie is most likely experiencing ______.
A. alcohol withdrawal, second phase
B. schizophrenia
C. malingering
D. stress reaction to incarceration
Answer:
* alcohol withdrawal, second phase*
Question:
6. *Multiple Choice* The use of pharmacotherapies such as disulfiram, naltrexone, methadone and
acamprosate to aid in addiction treatment _____________.
A. can be effective both in terms of efficacy and cost
B. gives the wrong message to clients and should be avoided
C. is only a temporary measure and should never be considered part of a long-term intervention
D. is only occasionally effective and not really economically sound
Answer:
* can be effective both in terms of efficacy and cost*
Question:
7. *Multiple Choice* Freebasing cocaine and smoking crack are methods of administration ______.
A. milder but longer lasting effects
B. higher blood levels but lower concentrations in the brain
C. immediate and powerful psychoactive substance effects
D. less desire to repeat the use of the drug
Answer:
*immediate and powerful psychoactive substance effects*
Question:
8. *Multiple Choice* The population group most likely to use inhalants/solvents is ______.
A. youth
B. the elderly
C. women
D. upper income white males
Answer:
* youth*
Question:
9. *Multiple Choice* In narcotic withdrawal, the speed of onset and the duration of symptoms are most
highly related to the _____.
A. method of administration
B. duration of the effect of the narcotic
C. body fat content of the individual
D. height/weight ratio of the individual
, Answer:
* duration of the effect of the narcotic*
See page 85, Withdrawal section
Question:
10. *Multiple Choice* Physical dependence on benzodiazepines can occur with ______.
A. low doses when mixed with alcohol
B. chronic double dosing
C. therapeutic doses
D. none of the above
Answer:
*C. therapeutic doses*
Question:
11. *Multiple Choice* The high abuse potential of cocaine and the tendency for occasional users to
quickly turn into psychoactive substance dependents is probably accounted for by its ______.
A. social acceptability among people of high income and education
B. easy availability and low price
C. short duration of action, rapid onset of tolerance to euphoric effects and intense euphoria
D. multiple possible methods of administration
Answer:
* short duration of action, rapid onset of tolerance to euphoric effects and intense euphoria*
Question:
12. *Multiple Choice* A "designer" psychoactive substance that can cause symptoms of Parkinson's
disease is ______.
A. LAAM
B. PCP
C. MDMA
D. LSD
Answer:
* MDMA*
See page 101. first paragraph
Question:
13. *Multiple Choice* Withdrawal from stimulants ______.
A. lasts 2 - 3 days, occasionally a week or more
B. is marked by decreased appetite and decreased need for sleep
C. is much more dangerous than withdrawal from sedatives
D. is extremely uncommon unless the use is intravenous
Answer:
* lasts 2 - 3 days, occasionally a week or more*