QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. External Monitoring: The __ is placed against the uterine fundus (contractions) and the __ is placed
between the umbilicus and the symphysis pubis to monitor (FHR)
Answer:
TOCO | transducer
Question:
2. Internal Monitoring: ___ = internal fetal monitor that screws into baby head | ___ = catheter inside of the
uterus to tell how strong the contractions are
Answer:
scalp lead | Intrauterine pressure catheter (IUPC)
Question:
3. Resting tone of the uterus should be __ mmHg between contractions. If not, the uterus could be hyper
stimulated and lead to uterine rupture
Answer:
10-15
Question:
4. Evalutation of fetal monitoring steps
Answer:
determine uterine resting tone, assess contractions (frequency, strength & duration), assess fetal heart tones
Question:
5. Why does the uterus need relaxation periods between contractions? Select the best answer
Answer:
perfusion to the fetus and avoidance of rupture
Question:
6. In the active phase of labor (contractions are about 2 mins apart - so uterine rest in between should be
about ___.
Answer:
60-90 seconds
Question:
7. When assessing FHR, you should gather the ___ to confirm how much variability is going on with the
HR. Normal FHR is ____
Answer:
baseline, 120-160
, Question:
8. When assessing FHR; Is there ___ (do we see accelerations (as we should) or is the HR at a dull flat line
(___))?
Answer:
variability | concerning
Question:
9. FHR is 175. This is considered?
Answer:
Tachycardia
Question:
10. FHR is 103. This is considered?
Answer:
bradycardia
Question:
11. While monitoring FHR, you notice that there is a V-shaped deceleration concurrent with moms
contraction. What is this called and what does it mean?
Answer:
Variable Deceleration | Cord Compression --> Emergency
Question:
12. While monitoring FHR, you notice that there is a V-shaped deceleration (variable decelerations)
concurrent with mom's contraction. What interventions are needed?
Answer:
Turn the patient, increase fluids (bolus), turn off the Pitocin, administer oxygen, call the provider if
nothing has changed
Question:
13. While monitoring FHR, you notice that there is a U-shaped deceleration concurrent with moms
contraction. What is this called and what does it mean?
Answer:
Early deceleration | this is normal as the fetus head compresses against mom's cervix
Question:
14. FHR is going up (15 bpm / 1.5-2.5 boxes up) at random times throughout labor. What is this termed
and what does it mean?
Answer:
Reactive NST/ Acceleration | baby has good HR variability and is neurologically intact. Everything is ok.
Chart it
Question:
15. While monitoring FHR, you notice that there is a U-shaped deceleration that starts after mom's
contraction. What is this called and what does it mean?
Answer:
Late deceleration | poor placental perfusion --> Emergency