AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. hyperglycemia
Answer:
an abnormally high blood glucose level, usually a feature of diabetes
Question:
2. ketone bodies
Answer:
molecules that are formed from fat metabolic byproducts. Formed when insufficient carbohydrates are
available for complete metabolizing of fats
Question:
3. ketosis
Answer:
a condition that arises from abnormally high levels of ketone bodies in the tissues and body fluids
Question:
4. ketoacidosis
Answer:
acidification of the blood caused by a buildup of ketone bodies
Question:
5. type 1 diabetes
Answer:
a type of diabetes in which the pancreas stops producing insulin. Type 1 diabetics require exogenous
insulin injections to help maintain normal blood glucose levels
Question:
6. Type 2 diabetes
Answer:
a type of diabetes in which the pancreas still secretes insulin but the cells are not as responsive to it,
resulting in elevated blood glucose levels. Individuals who are obese and over the age of 35 are at
increased risk of the disease
Question:
7. prediabetes
Answer:
a condition in which blood glucose levels are elevated but are not high enough to meet the criteria for a
diagnosis of diabetes
Question:
8. hypoglycemia
,Answer:
a condition in which blood glucose levels fall below normal
Question:
9. certified diabetes educator (CDE)
Answer:
An allied health professional who has passed a rigorous certification exam documenting his or her
advanced knowledge and skills related to dealing with diabetes mellitus
Question:
10. growth channel
Answer:
the normal height-to-weight growth pattern/relationship. It is used to assess a child's growth trends and to
screen for any potential growth abnormalities
Question:
11. epiphysis
Answer:
a cartilaginous plate found near the ends of bones that enables bone to grow in length also known as the
growth plate
Question:
12. team sports
Answer:
sports in which two or more athletes work together on a common playing area to defeat an opposing group
of competitors
Question:
13. acclimatization
Answer:
a process in which the body undergoes physiological adjustments or adaptations to changes in
environmental conditions such as altitude, temperature, and humidity. These physiologic changes enable
the body to function better in the new climate
Question:
14. team sport logistics
Answer:
the planning, implementation, and coordination of details in regard to team practice and competition
Question:
15. strength
Answer:
the ability of a muscle or group of muscles to generate force. Purely a measure of how much weight can be
successfully lifted by an athlete. Highly dependent upon the amount of muscle tissue an athlete possesses
Question:
16. power
, Answer:
the ability of a muscle or group of muscles to generate force at high movement speeds. The more work
performed per unit of time, the greater the power output of the muscle. Also known as speed-strength
Question:
17. speed-strength
Answer:
this term is synonymous with power
Question:
18. anabolic
Answer:
a metabolic process or activity that results in tissue repair or growth. An anabolic hormone or substance is
one that stimulates anabolism
Question:
19. catabolism
Answer:
a metabolic process or activity that results in tissue breakdown or destruction
Question:
20. growth hormone
Answer:
a hormone produced by the pituitary gland that results in growth of many different tissues in the body,
including skeletal muscle
Question:
21. cardiac arrhythmia
Answer:
a disturbance in the normal rhythmic patter of heart activity. Severe arrhythmias can lead to sudden death
Question:
22. sports nutrition
Answer:
a specialty area of study and practice within the field of nutrition
Question:
23. Sports, Cardiovascular, and Wellness Nutrition (SCAN)
Answer:
dietetic practice group of nutrition professionals with expertise and skills in promoting the role of nutrition
in physical performance, cardiovascular health, wellness, and disordered eating
Question:
24. Board Certified as a Specialist in Sports Dietetics