QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. What is information that pertains to theories of disease and forms of therapy specific to a given culture?
Answer:
Ethnomedicine
Question:
2. Sickness and diseases are what?
Answer:
Human universals
Question:
3. What is a type of therapy where surgery is preformed by cutting a small hole into the skull in circular
shape and removing part of the skull?
Answer:
Trephination
Question:
4. What did indigenous people believe that trephination was for?
Answer:
to let something out, such as an evil spirit, demon, or even pressure
Question:
5. How were medicinal plants discovered?
Answer:
Too much complex knowledge to have happened at random or at chance, the scientific method must have
been used
Question:
6. What were often strong alkaloids?
Answer:
medicinal plants
Question:
7. What is an agent used to induce contraction during labor that is found in Avocado and Papaya plants?
Answer:
oxytoxic
Question:
8. What is an infectious disease spread by animals that can naturally be transmitted to humans that is high
virulence and unrecognizable?
Answer:
zoonose
,Question:
9. Where was a zoonose originated?
Answer:
China
Question:
10. Who gave patients Amanita muscaria (hallucinogenic mushrooms), then drank the patient's urine, and
then hallucinates and has visions of the cure for that patient?
Answer:
Koryak shaman
Question:
11. Where are the Koryak people from?
Answer:
Siberia
Question:
12. What is an hallucinogenic mushroom used by the Koryaks for cure and recreational purposes?
Answer:
Amanita muscaria
Question:
13. How did the Koryak people discover drinking the urine of those who ate the mushrooms would get you
high?
Answer:
By watching animal behavior (reindeer love the mushrooms and drink each other's urine)
Question:
14. What is probably the origin of the idea that reindeers can fly?
Answer:
Probably from reindeers getting high after eating mushrooms and jumping/ hopping around
Question:
15. What is the concept of the Limited Good?
,Answer:
- In traditional societies, it is believed there is a finite amount of "good" to go around.
- In other words the amount of land, money, etc. available is held to be finite, so every time one person
profits, another one loses.
Question:
16. What is an off-shoot, or product of state level societies and market economies?
Answer:
The World's Have-Not's (rural and urban poor)
Question:
17. Describe the world's have-nots:
Answer:
-high infant mortality rates
-poor health and nutrition
-little or no autonomy
-unequal distribution of income
Question:
18. What percent of the world's population is a part of the world's have-nots?
Answer:
50%
Question:
19. What percent of the world lives on a dollar a day or less? (extreme poverty)
Answer:
30%
Question:
20. What is the average life expectancy for those living in extreme poverty?
Answer:
40-42 years old
Question:
21. What are the reasons for underdevelopment?
Answer:
- geography
- Lack of land/resources
- climate
- Only recently oil, metals, construction metals, etc have become crucial for the development of countries
- history of colonization
-rural to urban migration
-cultural lag
Question:
22. What is the history of colonization?
, Answer:
many times, the base of which many indigenous countries could have started their wealth was stolen and
their resources were often stripped by dominating countries
Question:
23. In 1914, what percent of the world's population lived in colonies?
Answer:
70%
Question:
24. In the US, the richest 10% earns how much more than the poorest 40%?
Answer:
5 times
Question:
25. In Brazil the richest 10% made how much more than the poorest 40%?
Answer:
28 times
Question:
26. What is an example of rural to urban migration and the cultural gap?
Answer:
agrarian family ideals
-people from rural areas bring their agrarian ideals when they migrate to urban areas (such as having lots
and lots of children) which causes extremely crowded shanty towns and disease
Question:
27. What is desperate Supply & Selective Demand?
Answer:
Penny Capitalism
- Indigenous economies in which there is land tenure over tiny plots of land, where farmers produce crop
surplus and engage in small-scale trading.
Question:
28. What are examples of penny capitalism?
Answer:
-Guatemalan peasants
-minimum salaries
-selling of wares
-international companies and cheap labor
Question:
29. What are the health Conditions like in the world's have-nots?