CORRECT ANSWERS
Question:
1. The current Canadian legislation governing the registration of animals in canada is called
Answer:
the Animal Pedigree act
Question:
2. what 2 things could reduce genetic variability
Answer:
selection spaying/neutering
Question:
3. when calculating an EBV for individual A based on 10 records that are obtained as one record on each
of 10 progeny of individual A, that EBV is likely to be more accurate than an EBV based on 10 records
that are obtained as repeated records on individual A itself (T/F)
Answer:
true
Question:
4. Hip dysplasia in dogs is controlled by one gene (T/F)
Answer:
false
Question:
5. the organization responsible for maintaining the purebred breed regesteries for all dogs in all of the
recognized breed of dogs in canada is..
Answer:
Canadian Kennel Club
Question:
6. positive assortative mating is
Answer:
mating the best to the best
Question:
7. the border collie breed is part of which of the following CKC breed groups
Answer:
herding group
Question:
8. what genetic model does marker assisted selection follow
Answer:
hybrid
,Question:
9. what genetic model does selection based on EBVs follow
Answer:
infinitesimal model
Question:
10. what genetic model does selection based on SNP marker follow
Answer:
finite locus model
Question:
11. the organization responsible for maintaining the purebred registries for all miniature donkeys and other
breed associations that do not have their own registry in Canada is
Answer:
the canadian livestock records corporation
Question:
12. animal identification should be.. (2)
Answer:
auditable and permanent
Question:
13. audience classes for purebreeds are recognized by the canadian kennel club and if an animal is
successful, the results appear on an animal's official registration (T/F)
Answer:
true
Question:
14. Genetic progress can be improved by which changes in a breeding program (2)
Answer:
1. reducing the number of individuals you select by focusing on the best ones
2. reducing the generation interval
Question:
15. heterozygosity in a population is of greater importance for reproductive and fitness traits (T/F)
Answer:
true
Question:
16. inbreeding is more of a biological concern with litter bearing species (T/F)
Answer:
False
Question:
17. Crossbreeding tend to provide more benefits to the phenotypes of traits with low heritability (T/F)
, Answer:
True
Question:
18. the first step in setting up a new breeding program is
Answer:
to determine the size and characteristics of the population available
Question:
19. what are the 6 steps in setting up a breeding program
Answer:
1. determine the characteristics and size of the population
2. determine the selection goals for the population
3. determine the phenotypes needed for the population
4. determine the EBVs calculations for the populations
5. determine EBV combinations for the population
6. determine the QTL information available for the population
Question:
20. selection for docility can affect what traits (3)
Answer:
1. tail carriage
2. coat colour
3. ear set
Question:
21. what is the MOST important consideration for designing a breeding program for a novel species
Answer:
reproductive differences with this species
Question:
22. what are the 7 steps in developing a breeding program
Answer:
1. base population
2. selection goals
3. phenotypes needed
4. EBV calculations
5. EBV combination
6. QTL incorporation
7. Select best as parents, breed and get offspring
Question:
23. what are the 5 steps to finding a new QTL in a generic species