QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. Battalion Commanders will:
Answer:
Supervise and evaluate their sponsorship program.
Question:
2. How long do sponsors have to answer correspondence/ receipt of DA 5434?
Answer:
10 working days
Question:
3. What is used to transmit sponsorship requirements to gaining commands?
Answer:
DA form 5434
Question:
4. Who is eligible for sponsorship?
Answer:
Private through Colonel
Question:
5. Sponsorship is mandatory for who?
Answer:
First-term soldiers
Question:
6. Who is not required to provide individual sponsors?
Answer:
Long-Term military schools
Question:
7. What is the concept of sponsorship?
Answer:
To act as a big brother/ sister for inbound soldiers and provide support and assistance during transitioning.
Question:
8. What are unusual situations that sponsors may need to prepare for?
Answer:
Exceptional family member, prior service, etc.
Question:
9. Qualifications for appointing an active duty sponsor?
, Answer:
And equal grade or higher than the incoming soldier, same gender, marital status, and military career field.
Question:
10. Who is ultimately responsible for the total army sponsorship program?
Answer:
It is a system to help COMMANDERS with their responsibility to assist soldiers and families
Question:
11. What sponsorship responsibilities do AR Commanders have?
Answer:
1) ensure that the unit sponsorship program is functional and every new soldier is a signed a sponsor.
2) Discuss unit sponsorship with supporting ARCC at battle assemblies and off duty as necessary.
3) provide personnel and administrative support as necessary for sponsorship program.
4) welcome new soldiers to the unit during the first battle assembly by conducting an actual interview.
Question:
12. What are the requirements for a national guard sponsor?
Answer:
The sponsor must be from the new members team (squad, section, fire team, and crew) and should hold the
same MOS, grade, and duty assignments as the new member.
Question:
13. What is the design and purpose National Guard unit sponsorship program?
Answer:
The sponsorship program is an important element of army national guard attrition management.
Question:
14. What is the timeline once DA form 5434 has been sent?
Answer:
Forward DA 5434 from higher echelons within 3 working days, must appoint a sponsor and forward
sponsor welcome letter within 10 calendar days, sponsors must respond to correspondence within 10
working days.
Question:
15. Who decides when the sponsorship with and National Guard soldiers should be terminated?
Answer:
1SG
Question:
16. What are the Army Reserve sponsor qualifications?
Answer:
Represent the unit in a positive manner, are familiar with the unit and demonstrate high standards and
personal appearance and military bearing.
Question:
17. What is the Sponsorship's Guide & In-processing Checklist?