CORRECT ANSWERS
Question:
1. What are secondary characteristics that can co-occur with stuttering
Answer:
eye blinking, facial grimacing, exaggerated movements of head shoulders and arm
Question:
2. __ is the most common form of stuttering and occurs during the pre school years
Answer:
developmental
Question:
3. ___ is typically associated with neurological disease or trauma
Answer:
neurogenic stuttering
Question:
4. onset of developmental stuttering is between what ages
Answer:
2-5
Question:
5. In phase 1 of the developmental framework of stuttering, what is true
Answer:
most children are unaware or not bothered by disfluencies
Question:
6. In phase 4 of the developmental framework of stuttering, what is true
Answer:
there is evidence of fear, embarrassment, avoidance
Question:
7. the __ theory of stuttering proposes an actual physical cause for stuttering
Answer:
organic
Question:
8. The __________________ theory of stuttering asserts that stuttering is a learned response to conditions
external to the individual.
Answer:
behavioral
, Question:
9. The ________ theory of stuttering contends that stuttering is a neurotic symptom
Answer:
psychological
Question:
10. Three or more within word disfluencies per _____ words may indicate stuttering.
Answer:
100
Question:
11. Therapy might be recommended if
Answer:
-Sound prolongations constitute more than 25% of the total disfluencies
-There is a loss of eye contact on more than 50% of the childs utterances
-There is at least one adult expressing concern over speech fluency
Question:
12. ________ is a fluency shaping technique that reduces speech rate and physical tension before and
during occurrences of stuttering, promoting smooth speech
Answer:
light articulatory contacts
Question:
13. Selection of intervention techniques depends on
Answer:
severity, motivation, specific needs of the client
Question:
14. As many as _____ of preschool children who had been in a stuttering treatment program maintained
their fluent speech 5 years after their initial evaluation.
Answer:
91%
Question:
15. according to Mrs. Barbara Kucharski the most important piece of therapy for stuttering clients is:
Answer:
the client-clinician relationship and feeling that their clinician understands what they are experiencing on a
daily basis
Question:
16. The goal of the SLP working with a fluency client is to
Answer:
empower the client to develop a feeling of control over their fluency