CORRECT ANSWERS
Question:
1. Jurisprudence
Answer:
the science and philosophy of law, defines several schools of thought that are used to describe various
approaches to the appropriate function of law and how legal doctrines should be developed and applied.
Question:
2. Ordinance
Answer:
- Written laws at the local level
- Generally regulate issues such as zoning or imposehealth and safety regulations
Question:
3. Regulation
Answer:
Also know as Administrative Law (Source of law that regulates the exercise of authority by government
agencies).
Question:
4. Statute
Answer:
- written laws that are passed by the federal or a state legislature and then either approved or rejected by
the executive branch.
Question:
5. Common Law
Answer:
Law made by the courts.
Question:
6. Equitable Remedies
Answer:
- a judicial order requiring a party to cease a certain activity, or perhaps to take a specific action.
- generally includes an injunction or restraining order.
Question:
7. Case Precedent
Answer:
- Applying the law made in previous appellate court opinions to current cases with similar facts; binding
on the trial courts.
- Applies to all lower courts, such as a trial court
, Question:
8. Secondary Sources of Law
Answer:
- have no independent authority, nor are they legally binding.
- Restatements of the Law, a collection of uniform legal principles focused in a particular area of
traditional state law.
- Various sets of model state statutes drafted by legal experts as a model for state legislatures to adopt in
their individual jurisdictions.
Question:
9. Rank the laws from most to least supreme
Answer:
1. U.S. Constitution
2. Federal Statues & International Agreements (treaty)
3. Federal Administrative Law
4. Federal Common Law
5. State Constitution
6. State Statutory Law
7. State Administrative Law
8. State Common Law (set by states appellate courts)
Question:
10. Primary Sources of Law
Answer:
Constitutional Law Statutory Law Common Law Administrative Law
Question:
11. Three Branches of the Federal Government
Answer:
- legislative branch
- executive branch
- judicial branch
Question:
12. Judicial Review
Answer:
the notion that federal courts have the right to invalidate state or federal laws that are inconsistent with the
U.S. Constitution in some way.
Question:
13. Three Categories of Scrutiny
Answer:
- rational basis category
- intermediate-level scrutiny
- strict scrutiny