CORRECT ANSWERS
Question:
1. textbook defintion of soc
Answer:
the study of human groups: their origin, development, structure, function, and significance for social life
Question:
2. Historical perspective
Answer:
Sociology began as a way of trying to apply natural science techniques to the study of society (physics of
society)
Question:
3. Peter Berger definition
Answer:
Sociology is a passionate curiosity - disciplined by scientific methodology - about the interactions of
people
Question:
4. C. Wright Mills
Answer:
Sociology studies the intersection of biography and history (troubles/issues) to provide insight into both,
especially how social structures which people have no control over, influence their lives
Question:
5. McGinn
Answer:
sociology is a disciplined conversation about the power of groups over their members, over each other, in
society
Question:
6. Durkheim's View
Answer:
Study of the group (sociology) is more powerful in understanding human behavior than either biology or
psychology (first true sociologist)
Question:
7. Why take soc?
Answer:
- to understand how you have been shaped by your group memberships
- to understand how groups affect each other
- For doctors, dentists, lawyers, social workers, psychologists, marketers, and PR people: to better
understand the individuals they work with professionally based on group memberships
, Question:
8. Ideology
Answer:
a set of beliefs, attitudes, and opinions that may or may not be based on scientific evidence
- created by groups
Question:
9. Critical thinking
Answer:
The attempt to step outside our ideologies and make a reflective, logic-based judgement
Question:
10. Dominant Discourse
Answer:
The way most people think or speak about an issue OR the way people in power think and speak about an
issue
Question:
11. To practice sociology
Answer:
to think about the world in a particular way AND to play a meaningful role in the world as it evolves
Question:
12. Individualism
Answer:
explains the world only in terms of what goes on inside individuals
- sees social problems as resulting from flaws in individual character
Question:
13. Sociology's core view of reality
Answer:
We are always participating in something larger than ourselves, to understand social life and what happens
to people, we have to understand what we are participating in and how we participate in it
Question:
14. Social System
Answer:
Collection of ROLES in RELATIONSHIP to one another, forming a coherent whole, we all participate in
multiple social systems
Question:
15. Privilege
Answer:
opportunity not given equally to all
- we receive or are denied privilege by the system even if we don't choose it