CORRECT ANSWERS
Question:
1. Under the LPCL, list the reasons a contracting unit may reject all bids:
Answer:
1. The lowest bid substantially exceeds the cost estimate for the goods or services
2. The lowest bid substantially exceeds the contracting unit's appropriation for the goods or services
3. The governing body of the contracting unit decides to abandon the project for provision or performance
of the goods or services
4. The contracting unit wants to substantially revise the specifications for goods or services
5. The purposes or provisions or both of P.L.1971,
c.198 (C.40A:11-1 et seq.) are being violated
6. The governing body of the contracting unit decides to use the State authorized contract
Question:
2. A procurement card differs substantially from a credit card issued by a financial institution because of
the controls that may be exercised on its use. Before selection of an issuer (and in addition to consideration
of fees and rebates, software and computer requirements, and accessibility to the vendor), the following
limits and controls shall be incorporated into the procurement card program:
Answer:
1. The ability to control limits on-line and in real-time;
2. The ability to establish, change or delete limits on each card individually;
3. The ability to categorically restrict the use of individual cards;
4. The ability to establish a cumulative limit for a specific period;
5. The ability to review current activity on-line; and
6. The ability to receive sorted or sortable detailed reports of activity, by authorized card user, department
or spending category.
Question:
3. The Citation for N.J.S.A. 40A:11-1 et seq.New Jersey Statutes Annotated (N.J.S.A.) Title 40A
(Municipalities and Counties) Section 11-1 et seq. is known as:
Answer:
Local Public Contracts Law
Question:
4. ______ means the performance of work, or the furnishing of labor, time, or effort, or any combination
thereof, not involving or connected to the delivery or ownership of a specified end product or goods or a
manufacturing process.
Answer:
Services
Question:
5. ______ means any work, labor, communities, equipment, materials, or supplies of any tangible or
intangible nature, except real property or any interest therein, provided or performed through a contract
awarded.
,Answer:
Goods and Services
Question:
6. ______ means building, altering, repairing, improving or demolishing any public structure or facility
constructed or acquired by a contracting unit to house local government functions or provide water, waste
disposal, power, transportation, and other public infrastructures.
Answer:
Public Works
Question:
7. ______ means services rendered or performed by a person authorized by law to practice a recognized
profession, whose practice is regulated by law, and the performance of which services requires knowledge
of an advanced type of field of learning acquired by a prolonged formal course of specialized instruction
and study as distinguished from general academic instruction or apprenticeship and training or provision or
performance of goods or services that are original and creative in character in a recognized field of artistic
endeavor.
Answer:
Professional Service
Question:
8. _____ means services and any other activity of a tangible or intangible nature performed or assumed
pursuant to a contract or agreement with a contracting unit.
Answer:
Work
Question:
9. ______ means the least possible amount that meets all requirements of the request of a contracting
agent.
Answer:
Lowest Price
Question:
10. ______ means able to complete the contract in accordance with its requirements, including but not
limited to requirements pertaining to experience, moral integrity, operating capacity, financial capacity,
credit, and workforce, equipment, and facilities availability.
Answer:
Responsible
Question:
11. ______ means the bidder or vendor: (a) whose response to a request for bids offers the lowest price and
is responsive; and (b) who is responsible.
Answer:
Lowest Responsible Bidder
,Question:
12. _____ means conforming in all material respects to the terms and conditions, specifications, legal
requirements, and other provisions of the request.
Answer:
Responsive
Question:
13. _____ means the authorized designee, which has the power to prepare the advertisements, to advertise
for and receive bids, and as permitted by this act, to make awards for the contracting unit in connection
with purchases, contracts or agreements
Answer:
Contracting Agent
Question:
14. ______ means the individual duly assigned the authority, responsibility, and accountability for the
purchasing activity of the contracting unit, and who has such duties as are defined by an authority
appropriate to the form and structure of the contracting unit, and who has such duties as are defined by an
authority appropriate to the form and structure of the contracting unit, and P.L. 1971, c. 198 (C.40A:11-1
et seq.) and who possesses a qualified purchasing agent certificate.
Answer:
Purchasing Agent
Question:
15. Prior to advertising for the receipt of bids that includes proprietary goods or services, who shall the
contracting agent or purchasing agent certify in writing to, an explanation of why the goods or services are
of a specialized nature and necessary for the conduct of the affairs of the local contracting unit.
Answer:
Chief Executive Officer
Question:
16. Granting of a license or right to act for or on behalf of the contracting unit, or to provide a service
requiring the approval or endorsement of the contracting unit, and which may or may not involve a
payment or exchange, or provision of services by or to the contracting unit - is what type of contract?
Answer:
Concession
Question:
17. Under the Local Public Contract Law an E.U.S. is the abbreviation for what type of contract:
Answer:
Extraordinary Unspecifiable Services
Question:
18. Under the Local Public Contracts Law, as of July 1, 2020, the current bid threshold for a contracting
unit with a designated Qualified Purchasing Agent is:
Answer:
$44,000
, Question:
19. Under the Local Public Contracts Law, as of July 1, 2020, the current bid threshold for a contracting
unit without a designated Qualified Purchasing Agent is:
Answer:
$17,500
Question:
20. Who is designated the responsibility for adjusting the bid threshold, no latter than March 1, of every
fifth year, beginning the year P.L.1999,c.440 took effect:
Answer:
The Governor, in consultation with the Treasury
Question:
21. When contracting under this procurement process, a "no conflict of interest" certification statement
shall be used.
Answer:
Competitive Contracting
Question:
22. The methodology for awarding a Competitive Contract shall be based on:
Answer:
Evaluation and Ranking
Question:
23. Pursuant to N.J.S.A. 40A:11-4.2, unless an exception is provided, a "Competitive Contract" may be
awarded for a term not-to-exceed ______.
Answer:
5 Years
Question:
24. Pursuant to N.J.S.A. 40A:11-4.5d, the report evaluating and recommending the award of a
"Competitive Contract" shall be made available to the public:
Answer:
The first to occur: When the Report is Complete OR At least 48 hours prior to the awarding of the contract
by the governing body
Question:
25. For approval to use a service not identified within the statute under Competitive Contracting,
application can be made to the following:
Answer:
Director of the Division of Local Government Services
Question:
26. Under Competitive Contracting the Notice of Advertisement under N.J.S.A.:11-4.5a is how many
days?
Answer:
20