AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. Direction 180 Program
Answer:
- Community based opioid treatment program located in north End
- Opened in 2001 as a pilot program of the Mi'Kmaw Native Friendship Centre
- Founded upon harm reduction model of car - offers treatment regardless if client decides to discontinue
opioid or other drug us
Question:
2. Goal of program 180
Answer:
- to reduce harmful consequences of opioid use disorder
- example of complications from intravenous drug use, needle-sharing and criminal offences
Question:
3. Age of males in client 180? Age of females?
Answer:
29-30 years 30-39 years
Question:
4. What did the clients in 180 use?
Answer:
- Methadone for older population
- Ceboxone at lower doses for younger
- 10% take the drug home
Question:
5. Direction 180 Mobile
Answer:
- 300 people were waitlisted in 2013/2014
- easier way to expand the access of treatment
Question:
6. How to get methadone?
Answer:
- have to call and tell them your'e interested
- social assessment
- test urine to see opiates
- schedule an appointment with a doctor
- start with low dose then increase until stable dose
,Question:
7. how many people in NS are dependent on opioids?
Answer:
12,000
Question:
8. how many recorded opioid overdoses in NS?
Answer:
90 but could be more
Question:
9. Canada's social determinants of health
Answer:
- income and social status
- employment and working conditions
- education and literacy
- childhood experiences
- physical environments
-social supports and coping skills
- healthy behaviours
- access to health services
- biology and genetic endowment
- gender
- culture
Question:
10. Considerations of prevention
Answer:
- more demand, more supply
- substances will never disappear - teach people how to live in a world with substances - not use it
- need to give information to people to make smart informed choices
Question:
11. Do prevention initiatives work?
Answer:
Yes
Question:
12. evidence-based substance abuse prevention initiatives reduce?
Answer:
harms and costs
Question:
13. evidence-based substance abuse prevention initiatives save how much money?
, Answer:
- $15-$37 saved for every $1 invested in prevention
- investment is limited
- 4% strategy spending
Question:
14. Primary prevention
Answer:
- aimed at young people who have not yet tried or tried a few times, drugs
Question:
15. Secondary prevention
Answer:
designed for people who have tried the drug in question of a variety of other substances
Question:
16. tertiary prevention
Answer:
relapse prevention or follow-up programs
Question:
17. universal prevention
Answer:
delivery to an entire population
Question:
18. selective prevention
Answer:
high-risk groups within the population
Question:
19. indicated prevention
Answer:
targeted at individuals who show signs of developing problems
Question:
20. Types of prevention programs?
Answer:
1. public Health model of Classification
- Primary prevention
- secondary prevention
- tertiary prevention
2. Institute of medicine
- universal prevention
- selective prevention
- indicated prevention