(ECHO CHD) 500 Practice Questions & Answers | 2026–
2027 Exam Prep
ECHO CHD Practice Set • Page 1
,1. Cardiac Anatomy & Orientation
1. Which chamber normally receives systemic venous blood from the superior and inferior venae
cavae?
A. Right ventricle
B. Left ventricle
C. Right atrium
D. Left atrium
Answer: C. Right atrium
2. Which chamber normally pumps blood into the systemic circulation?
A. Left atrium
B. Left ventricle
C. Right atrium
D. Right ventricle
Answer: B. Left ventricle
3. Which chamber pumps blood toward the pulmonary arteries?
A. Right atrium
B. Left ventricle
C. Right ventricle
D. Left atrium
Answer: C. Right ventricle
4. Which valve lies between the right atrium and right ventricle?
A. Mitral valve
B. Tricuspid valve
C. Aortic valve
D. Pulmonary valve
Answer: B. Tricuspid valve
5. Which valve lies between the left atrium and left ventricle?
A. Aortic valve
B. Tricuspid valve
C. Pulmonary valve
D. Mitral valve
Answer: D. Mitral valve
6. Which valve guards the exit of the left ventricle?
A. Pulmonary valve
B. Tricuspid valve
C. Aortic valve
D. Mitral valve
Answer: C. Aortic valve
7. Which valve guards the exit of the right ventricle?
A. Mitral valve
B. Tricuspid valve
C. Aortic valve
D. Pulmonary valve
ECHO CHD Practice Set • Page 2
,Answer: D. Pulmonary valve
8. Which vessel returns oxygenated blood from the lungs to the left atrium?
A. Inferior vena cava
B. Pulmonary arteries
C. Superior vena cava
D. Pulmonary veins
Answer: D. Pulmonary veins
9. Which vessel carries systemic venous blood from the upper body to the right atrium?
A. Pulmonary vein
B. Inferior vena cava
C. Superior vena cava
D. Aorta
Answer: C. Superior vena cava
10. Which vessel carries systemic venous blood from the lower body to the right atrium?
A. Superior vena cava
B. Pulmonary artery
C. Aorta
D. Inferior vena cava
Answer: D. Inferior vena cava
11. Which great vessel arises from the left ventricle?
A. Aorta
B. Pulmonary artery
C. Pulmonary vein
D. Superior vena cava
Answer: A. Aorta
12. Which great vessel arises from the right ventricle?
A. Superior vena cava
B. Inferior vena cava
C. Pulmonary artery
D. Aorta
Answer: C. Pulmonary artery
13. What structure separates the right and left ventricles?
A. Interatrial septum
B. Coronary sinus
C. Aortic root
D. Interventricular septum
Answer: D. Interventricular septum
14. What structure separates the right and left atria?
A. Ventricular free wall
B. Aortic root
C. Interatrial septum
D. Interventricular septum
Answer: C. Interatrial septum
ECHO CHD Practice Set • Page 3
, 15. Which chamber normally has the thicker muscular wall?
A. Right atrium
B. Left atrium
C. Left ventricle
D. Right ventricle
Answer: C. Left ventricle
16. What is the normal direction of blood flow through the right heart?
A. Right ventricle to right atrium to aorta
B. Right atrium to right ventricle to pulmonary artery
C. Pulmonary artery to right atrium to ventricle
D. Left atrium to left ventricle to pulmonary artery
Answer: B. Right atrium to right ventricle to pulmonary artery
17. What is the normal direction of blood flow through the left heart?
A. Left atrium to left ventricle to aorta
B. Aorta to left atrium to ventricle
C. Right atrium to left ventricle to aorta
D. Left ventricle to left atrium to pulmonary artery
Answer: A. Left atrium to left ventricle to aorta
18. Which chamber is usually more trabeculated?
A. Left ventricle
B. Right atrium
C. Left atrium
D. Right ventricle
Answer: D. Right ventricle
19. Which chamber usually has a smooth posterior wall and receives pulmonary veins?
A. Right atrium
B. Left ventricle
C. Left atrium
D. Right ventricle
Answer: C. Left atrium
20. Which atrial appendage is morphologically broad and triangular?
A. Right atrial appendage
B. Left atrial appendage
C. Coronary sinus
D. Left ventricular appendage
Answer: A. Right atrial appendage
21. Which atrial appendage is typically narrow and finger-like?
A. Coronary sinus
B. Inferior vena cava
C. Right atrial appendage
D. Left atrial appendage
Answer: D. Left atrial appendage
22. Where does the coronary sinus normally drain?
ECHO CHD Practice Set • Page 4