TEST BANK: ATI RN PHARMACOLOGY PROCTORED
EXAM 2026 | 400 Questions & Answers | A-Grade
Practice Test with Detailed Rationales | Version A
2026/2027 • VERSION
FORMAT ANSWER KEY
Multiple-choice clinical questions Correct answers highlighted in yellow
Medication safety • adverse effects •
Rationales shown in red
monitoring • teaching • priority
TABLE OF CONTENTS
Cardiovascular — Questions 1–20
Anticoagulants — Questions 21–40
Respiratory — Questions 41–60
Endocrine — Questions 61–80
Anti-infectives — Questions 81–100
CNS — Questions 101–120
GI — Questions 121–140
Hematologic — Questions 141–160
,RN Pharmacology • 400 Original Practice Questions • 2026/2027 Page 2
Pain & Inflammation — Questions 161–180
Psychiatric — Questions 181–200
Immunologic & Allergy — Questions 201–220
Renal — Questions 221–240
Reproductive — Questions 241–260
Oncology — Questions 261–280
Electrolytes — Questions 281–300
Emergency — Questions 301–320
Medication Safety — Questions 321–340
Nutrition & TPN — Questions 341–360
Dermatology — Questions 361–380
Musculoskeletal — Questions 381–400
,RN Pharmacology • 400 Original Practice Questions • 2026/2027 Page 3
1. A nurse is reinforcing teaching about lisinopril. Which statement is most appropriate? The medication concept being tested is:
Report facial or tongue swelling immediately.
A. stop all activity permanently
B. Seek emergency care for facial/tongue swelling.
C. Take an extra dose
D. restrict fluids
ANSWER — B. Seek emergency care for facial/tongue swelling.
Rationale: Facial or tongue swelling can indicate angioedema, a potentially life-threatening reaction.
2. Which client statement about lisinopril indicates correct understanding? Which response best reflects this principle: Report
facial or tongue swelling immediately.
A. stop all activity permanently
B. Take an extra dose
C. restrict fluids
D. Seek emergency care for facial/tongue swelling.
ANSWER — D. Seek emergency care for facial/tongue swelling.
Rationale: Facial or tongue swelling can indicate angioedema, a potentially life-threatening reaction.
3. The nurse is reviewing lisinopril with a client. Which instruction should be emphasized? The medication concept being tested
is: Report facial or tongue swelling immediately.
A. stop all activity permanently
B. restrict fluids
C. Seek emergency care for facial/tongue swelling.
D. Take an extra dose
ANSWER — C. Seek emergency care for facial/tongue swelling.
Rationale: Facial or tongue swelling can indicate angioedema, a potentially life-threatening reaction.
4. Which action by a client taking lisinopril demonstrates correct medication teaching? Which response best reflects this
principle: Report facial or tongue swelling immediately.
A. stop all activity permanently
B. restrict fluids
C. Seek emergency care for facial/tongue swelling.
D. Take an extra dose
ANSWER — C. Seek emergency care for facial/tongue swelling.
Rationale: Facial or tongue swelling can indicate angioedema, a potentially life-threatening reaction.
, RN Pharmacology • 400 Original Practice Questions • 2026/2027 Page 4
5. A client is receiving lisinopril. Which assessment should the nurse prioritize? The medication concept being tested is: Monitor
serum potassium and renal function.
A. platelet count only
B. Serum calcium and amylase
C. visual acuity
D. Serum potassium and creatinine
ANSWER — D. Serum potassium and creatinine
Rationale: ACE inhibitors can increase potassium and affect renal function.
6. Which finding or laboratory value is most important to monitor for a client receiving lisinopril? Which response best reflects
this principle: Monitor serum potassium and renal function.
A. visual acuity
B. platelet count only
C. Serum potassium and creatinine
D. Serum calcium and amylase
ANSWER — C. Serum potassium and creatinine
Rationale: ACE inhibitors can increase potassium and affect renal function.
7. The nurse is planning care for a client taking lisinopril. Which monitoring plan is appropriate? The medication concept being
tested is: Monitor serum potassium and renal function.
A. Serum calcium and amylase
B. visual acuity
C. platelet count only
D. Serum potassium and creatinine
ANSWER — D. Serum potassium and creatinine
Rationale: ACE inhibitors can increase potassium and affect renal function.
8. Which assessment best helps the nurse evaluate safe therapy with lisinopril? Which response best reflects this principle:
Monitor serum potassium and renal function.
A. visual acuity
B. Serum calcium and amylase
C. platelet count only
D. Serum potassium and creatinine
ANSWER — D. Serum potassium and creatinine
Rationale: ACE inhibitors can increase potassium and affect renal function.