TEST BANK
Physical Geography
James Petersen, Dorothy Sack & Robert Gabler
11th Edition
All Chapters Complete (Questions with Verified Answers)
,@ProfdocDigitalLibraries <Best Online Study Materials>
Table of Contents
1. Physical Geography: Earth Environments and Systems
2. Representations of Earth
3. Earth-Sun Relationships and Solar Energy
4. The Atmosphere, Temperature, and the Heat Budget
5. Atmospheric Pressure, Winds, and Circulation Patterns
6. Moisture, Condensation, and Precipitation
7. Air Masses and Weather Systems
8. Global Climates and Climate Change
9. Low-Latitude and Arid Climate Regions
10. Middle-Latitude, Polar, and Highland Climatic Regions
11. Biogeography
12. Soils and Soil Development
13. Earth Materials and Plate Tectonics
14. Tectonism and Volcanism
15. Weathering and Mass Wasting
16. Subsurface Water and Karst
17. Fluvial Processes and Landforms
18. Arid Region and Eolian Landforms
19. Glacial Systems and Landforms
20. Coastal Processes and Landforms
,@ProfdocDigitalLibraries <Best Online Study Materials>
Chapter 01 - Physical Geography: Earth Environments and Systems
True / False
1. Most Earth subsystems are open systems.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Using Models and Systems
LEARNING OBJECTIVES: PHYG.PETR.17.1.4 - Think of the Earth as a system of interacting parts that
respond to both natural processes and human actions.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
2. Systems analysis involves defining a system, breaking the system down into its components, and
examining how the components interact with one another.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Using Models and Systems
LEARNING OBJECTIVES: PHYG.PETR.17.1.2 - Discuss important ways in which geographic
information and techniques are useful in different careers.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
3. Negative feedback is an "unnatural process" that is generally detrimental to the functioning of an
environmental system.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Using Models and Systems
LEARNING OBJECTIVES: PHYG.PETR.17.1.4 - Think of the Earth as a system of interacting parts that
respond to both natural processes and human actions.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
4. A conceptual model of a place and its spatial components is called a "mental map".
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Using Models and Systems
LEARNING OBJECTIVES: PHYG.PETR.17.1.8 - Explain how physical geography is relevant to your
everyday life.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
5. If an increase in a deer population depletes the animals’ food supplies, leading to a decrease in
population back toward the original number, this would be an example of a positive feedback.
, @ProfdocDigitalLibraries <Best Online Study Materials>
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Using Models and Systems
LEARNING OBJECTIVES: PHYG.PETR.17.1.4 - Think of the Earth as a system of interacting parts that
respond to both natural processes and human actions.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
6. The lithosphere is made up of all the living things on Earth.
a. True
b. False
ANSWER: False
REFERENCES: Major Perspectives in Physical Geography
LEARNING OBJECTIVES: PHYG.PETR.17.1.4 - Think of the Earth as a system of interacting parts that
respond to both natural processes and human actions.
KEYWORDS: Bloom’s: Remember
7. A model is a useful simplification of a more complex reality.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Using Models and Systems
LEARNING OBJECTIVES: PHYG.PETR.17.1.4 - Think of the Earth as a system of interacting parts that
respond to both natural processes and human actions.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
8. Asking what effect stricter chlorofluorocarbon (CFC) controls in North America will have on the future
size of the ozone hole over Antarctica is one example of analyzing a spatial interaction.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Major Perspectives in Physical Geography
LEARNING OBJECTIVES: PHYG.PETR.17.1.5 - Illustrate with examples how some interactions
between people and their environment are advantageous, whereas others are
detrimental or hazardous.
KEYWORDS: Bloom’s: Understand
9. The ecosystem concept can be applied on almost any scale.
a. True
b. False
ANSWER: True
REFERENCES: Major Perspectives in Physical Geography
LEARNING OBJECTIVES: PHYG.PETR.17.1.8 - Explain how physical geography is relevant to your
everyday life.