Chapter 1 Chemical Tools Experimentation and Measurement 1
Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions 49
Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions 134
Chapter 4 Reactions in Aqueous Solution 185
Chapter 5 Periodicity and the Electronic Structure of Atoms 253
Chapter 6 Ionic Compounds Periodic Trends and Bonding Theory 305
Chapter 7 Covalent Bonding and Electron-Dot Structures 347
Chapter 8 Covalent Compounds Bonding Theories and Molecular Structure 373
Chapter 9 Thermochemistry Chemical Energy 454
Chapter 10 Gases Their Properties and Behavior 509
Chapter 11 Liquids and Phase Changes 569
Chapter 12 Solids and Solid-State Materials 595
Chapter 13 Solutions and Their Properties 631
Chapter 14 Chemical Kinetics 693
Chapter 15 Chemical Equilibrium 775
Chapter 16 Aqueous Equilibria Acids and Bases 845
Chapter 17 Applications of Aqueous Equilibria 922
Chapter 18 Thermodynamics Entropy, Free Energy, and Spontaneity 987
Chapter 19 Electrochemistry 1038
Chapter 20 Nuclear Chemistry 1117
Chapter 21 Transition Elements and Coordination Chemistry 1171
Chapter 22 The Main-Group Elements 1226
Chapter 23 Organic and Biological Chemistry 1314
,______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Chemistry, 8th Edition (Robinson, 2020)
Chemistry, 8e (Robinson/McMurry/Fay)
Chapter 1 Chemical Tools: Experimentation and Measurement
1.1 Multiple Choice Questions
1) A consistent explanation of known observations is called
A) an experiment.
B) a hypothesis.
C) a prediction.
D) a theory.
Answer: D
Diff: 1 Var: 1
Topic: Section 1.1 The Scientific Method: Nanoparticle Catalysts For Fuel Cells
Learning Obj: LO 1.1 Identify the steps in the scientific method.
Global Obj: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
2) An interpretation of the results of many tests is called
A) an experiment.
B) a hypothesis.
C) a prediction
D) a theory.
Answer: B
Diff: 1 Var: 1
Topic: Section 1.1 The Scientific Method: Nanoparticle Catalysts For Fuel Cells
Learning Obj: LO 1.1 Identify the steps in the scientific method.
Global Obj: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
3) Which of the following is an example of a qualitative measurement?
A) blue crystal
B) 10 g of salt
C) 2 moles of carbon atoms
D) 12 dL of water
Answer: A
Diff: 2 Var: 1
Topic: Section 1.1 The Scientific Method: Nanoparticle Catalysts For Fuel Cells
Learning Obj: LO 1.2 Differentiate between a qualitative and quantitative measurement.
Global Obj: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
4) What symbol is used to express the factor, 10-6?
A) M
B) m
C) μ
D) n
Answer: C
Diff: 1 Var: 1
Topic: Section 1.2 Measurements: SI Units and Scientific Notation
Learning Obj: LO 1.3 Write numbers in scientific notation and use prefixes for multiples of SI units.
Global Obj: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
______________________________________________________________________________________________
1|Page
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Chemistry, 8th Edition (Robinson, 2020)
5) What symbol is used to represent the factor 10-3?
A) M
B) m
C) μ
D) n
Answer: B
Diff: 1 Var: 1
Topic: Section 1.2 Measurements: SI Units and Scientific Notation
Learning Obj: LO 1.3 Write numbers in scientific notation and use prefixes for multiples of SI units.
Global Obj: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
6) The factor 0.01 corresponds to which prefix?
A) deka
B) deci
C) centi
D) milli
Answer: C
Diff: 1 Var: 1
Topic: Section 1.2 Measurements: SI Units and Scientific Notation
Learning Obj: LO 1.3 Write numbers in scientific notation and use prefixes for multiples of SI units.
Global Obj: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
7) The factor 10-2 corresponds to which prefix?
A) deka
B) deci
C) centi
D) milli
Answer: C
Diff: 1 Var: 1
Topic: Section 1.2 Measurements: SI Units and Scientific Notation
Learning Obj: LO 1.3 Write numbers in scientific notation and use prefixes for multiples of SI units.
Global Obj: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
8) A sailor circumnavigated the earth and covered 4,264,000 meters. Express this number in standard
scientific notation.
A) 4.264 × 10-7 m
B) 4.264 × 10-6 m
C) 4.264 × 106 m
D) 4.264 × 107 m
Answer: C
Diff: 1 Var: 1
Topic: Section 1.2 Measurements: SI Units and Scientific Notation
Learning Obj: LO 1.3 Write numbers in scientific notation and use prefixes for multiples of SI units.
Global Obj: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.; G5 Demonstrate an
understanding of the impact of science on society.
______________________________________________________________________________________________
2|Page