Chapter 01 Introduction to Pathophysiology 1
Chapter 02 Altered Cells and Tissues 5
Chapter 03 Inflammation and Tissue Repair 10
Chapter 04 Altered Immunity 15
Chapter 05 Infection 19
Chapter 06 Genetic and Developmental Disorders 23
Chapter 07 Altered Cellular Proliferation and Differentiation 27
Chapter 08 Altered Fluid, Electrolyte, and Acid-Base Balance 30
Chapter 09 Altered Neuronal Transmission 35
Chapter 10 Altered Sensory Function and Pain Perception 39
Chapter 11 Altered Hormonal and Metabolic Regulation 44
Chapter 12 Altered Reproductive Function 48
Chapter 13 Altered Ventilation and Diffusion 56
Chapter 14 Altered Perfusion 60
Chapter 15 Altered Nutrition 65
Chapter 16 Altered Elimination 69
Chapter 17 Degenerative Changes in Aging 73
Chapter 18 Integrated Pathophysiologic Concepts-Diabetes Mellitus 77
,______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Applied Pathophysiology: A Conceptual Approach, 3rd Edition (Braun, 2017)
Chapter 1, Introduction to Pathophysiology
1. The nucleus _________, which is essential for function and survival of the cell.
A) is the site of protein synthesis
B) contains the genetic code
C) transforms cellular energy
D) initiates aerobic metabolism
ANS: B
2. Although energy is not made in mitochondria, they are known as the power plants of
the cell because they:
A) contain RNA for protein synthesis.
B) utilize glycolysis for oxidative energy.
C) extract energy from organic compounds.
D) store calcium bonds for muscle contractions.
ANS: C
3. Although the basic structure of the cell plasma membrane is formed by a lipid
bilayer, most of the specific membrane functions are carried out by:
A) bound and transmembrane proteins.
B) complex, long carbohydrate chains.
C) surface antigens and hormone receptors.
D) a gating system of selective ion channels.
ANS: A
4. To effectively relay signals, cell-to-cell communication utilizes chemical messenger
systems that:
A) displace surface receptor proteins.
B) accumulate within cell gap junctions.
C) bind to contractile microfilaments.
D) release secretions into extracellular fluid.
ANS: D
5. Aerobic metabolism, also known as oxidative metabolism, provides energy by:
A) removing the phosphate bonds from ATP.
B) combining hydrogen and oxygen to form water.
C) activating pyruvate stored in the cytoplasm.
D) breaking down glucose to form lactic acid.
ANS: B
6. Exocytosis, the reverse of endocytosis, is important in ______________ into the
extracellular fluid.
______________________________________________________________________________________________
1|Page
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Applied Pathophysiology: A Conceptual Approach, 3rd Edition (Braun, 2017)
A) Engulfing and ingesting fluid and proteins for transport
B) Killing, degrading, and dissolving harmful microorganisms
C) Removing cellular debris and releasing synthesized substances
D) Destruction of particles by lysosomal enzymes for secretion
ANS: C
7. The process responsible for generating and conducting membrane potentials is:
A) diffusion of current-carrying ions.
B) millivoltage of electrical potential.
C) polarization of charged particles.
D) ion channel neurotransmission.
ANS: A
8. Epithelial tissues are classified according to the shape of the cells and the number of
layers. Which of the following is a correctly matched description and type of
epithelial tissue?
A) Simple epithelium: cells in contact with intercellular matrix; some do not
extend to surface
B) Stratified epithelium: single layer of cells; all cells rest on basement
membrane
C) Glandular epithelium: arise from surface epithelia and underlying
connective tissue
D) Pseudostratified epithelium: multiple layers of cells; deepest layer rests on
basement membrane
ANS: C
9. Connective tissue contains fibroblasts that are responsible for:
A) providing a fibrous framework for capillaries.
B) synthesis of collagen, elastin, and reticular fibers.
C) forming tendons and the fascia that covers muscles.
D) filling spaces between tissues to keep organs in place.
ANS: B
10. Although all muscle tissue cells have some similarities, smooth muscle (also known
as involuntary muscle) differs by:
A) having dense bodies attached to actin filaments.
B) containing sarcomeres between Z lines and M bands.
C) having rapid contractions and abundant cross-striations.
D) contracting in response to increased intracellular calcium.
ANS: A
11. Which of the following aspects of the function of the nucleus is performed by
ribosomal RNA (rRNA)?
______________________________________________________________________________________________
2|Page