Chapter06: Environmental Health
Y Y Y
Stanhope:PublicHealthNursing: Population-CenteredHealthCare inthe Community, 10th
Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y
Edition
MULTIPLECHOICE Y
1. Why is it important for nurses to understand the premises of environmental health?
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
a. Nurses should be able to assess risks and advocate for policies that support healthy
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
environments. J Y
b. Toxicologists often consult nurses about environmental pollutants. JY JY JY JY JY JY
c. Pollutant exposures such as lead are reported by nurses to the Environmental Protection JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Agency (EPA). JY
d. ManyAmericans live in areas that do not meet current national air quality standards.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
ANS:A JY
Potential risks to health are concerns for professional nurses. It is the responsibility of the nurse
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
to understand as much as possible about these risks: how to assess them, how to
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
eliminate/reduce them, how to communicate and educate about them, and how to advocate for JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
policies that support healthy environments. Toxicologists do not often consult nurses about
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
environmental pollutants. Pollutant exposures are not routinely reported by nurses. Although JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
there may be problems with air quality standards in the United States, this would not be the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
primary reason why nurses should understand environmental health.
JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive level: Understanding JY JY TOP:Nursingprocess:Evaluation JY JY JY JY
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection
JY JY JY JY JY JY JY JY JY
ControlNURSINGTB.COM
2. Why is it important for a nurse to have knowledge of environmental health and the effects of
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
chemical, biological, and radiological materials? a. They are a major cause of global warming.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
b. They are often found in the air, water, and products we use.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY J Y
c. They are frequently linked to the development of chronic illnesses.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY
d. They are products that nurses work with daily. JY JY JY JY JY JY JY
ANS: B JY
Chemical, biological, and radiological pollutants are often found in the air we breathe, the water
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
we drink, and the products we use. These are not a major cause of global warming. They are not
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
frequently linked to the development of chronic illnesses. These are not products that nurses
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
work with daily. JY JY
NURSINGTB.COM
, PublicHealthNursing 10thEditionStanhopeTes Bank Y Y Y Y Y Y JY
DIF: Cognitive level: Understanding
J Y TOP:Nursingprocess:AssessmentMSC: JY JY JY JY JY JY JY
NCLEX: Health Promotion and Maintenance JY JY JY JY
3. Anurse fulfills the environmental health competency of “assessment and referral.” Which of the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
following actions has the nurse most likely completed? a. Advocating for public policy changes
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
b. Understanding policy framework and major pieces of legislation JY JY JY JY JY JY JY
c. Completing an environmental health history JY JY JY JY J Y
d. Describing the scientific principles about environmental health JY JY JY JY JY JY
ANS: C JY
Assessment and referral states that all nurses should be able to successfully complete an
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
environmental health history, recognize the potential environmental hazards and sentinel JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
illnesses, and make appropriate referrals for conditions with probable environmental causes.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Advocating for public policy changes is part of advocacy. Understanding policy framework
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
and legislation is part of legislation and regulation. Describing the scientific principles of
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
environmental health is part of basic knowledge and concepts. JY JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive level: Analyzing TOP:Nursing process: Implementation MSC: NCLEX:
J Y JY JY JY JY JY JY JY JY
Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
JY JY JY JY JY JY JY JY
4. How have nurses historically learned to identify a possible relationship between environmental
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
chemical exposures and their potential harm? a. Extrapolation by toxicologists
JY JY JY JY JY JY JY JY JY
b. Biomonitoring
c. Completing chemistry courses JY JY
d. Observing signs and symptoms in clients JY JY JY JY JY J Y
ANS: D JY
Nurses have historically made discoveries related to chemical exposure when people
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
presented with signs and symptoms related to known chemical toxicity. Extrapolation by
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
toxicologists and biomonitoring are modern methods. Completing a chemistry course does not
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
show how to identify these possible relationships.
JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive level: Understanding
J Y TOP:Nursingprocess:AssessmentMSC: JY JY JY JY JY JY JY
NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
JY JY JY JY JY JY JY JY JY
NURSINGTB.COM
5. What term is used to refer to the basic science applied to understanding the health effects
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
associated with chemical exposures? a. Toxicology
JY JY JY JY JY
b. Pharmacology
c. Chemistry
d. Environmental epidemiology JY
NURSINGTB.COM
, PublicHealthNursing 10thEditionStanhopeTes Bank Y Y Y Y Y Y JY
ANS:A JY
Toxicology is the study of the health effects associated with chemical exposures. JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Pharmacology is the branch of medicine concerned with the multiple aspects of drugs. JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Chemistry is the branch of science with deals with the way that matter is composed.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Environmentalepidemiology is concerned with the discovery of environmental exposures JY JY JY JY JY JY JY JY JY
that cause or protect against illness or disease.
JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive level: Remembering TOP: Nursing process: Assessment JY JY JY JY JY JY
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
6. What statement accurately describes the characteristics of epidemiology?
JY JY JY JY JY JY JY
a. It is a science that studies the poisonous effects of chemicals.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
b. It explains the association between learning disabilities and exposure to lead-based paint at
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
the cellular level. JY JY
c. It helps nurses understand the strength of the association between exposure and
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
health effects. JY
d. It is a method for tracking the prevalence of health outcomes.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
ANS: C JY
Epidemiology studies the incidence and prevalence of disease, helping nurses understand the JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
strength of the association between exposure and health effects. Toxicology is the science that
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
studies the poisonous effects of chemicals. Environmental surveillance provides data with
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
which to track and analyze the incidence and prevalence of health outcomes.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Epidemiology does not examine causes at the cellular level. JY JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive level: Remembering
J Y TOP:Nursingprocess:AssessmentMSC: JY JY JY JY JY JY JY
NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care JY JY JY JY JY JY JY JY
7. When researching pesticides, the nurse looks at the “family” of the chemical. What similarities are
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
found among chemicals that have been placed in the same family? a. Route of entry into the body
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
b. Actions and associated risks JY JY JY J Y
c. Effects that they have on the body JY JY JY JY JY JY
d. Potency and toxicity JY JY
ANS: B JY
Chemicals are grouped so it’s possible to understand the actions and risks associated with each
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
group. Although some common health risks exist within these families of chemicals, the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
possible health risks for each chemical should be evaluated individually when a potential human
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
exposure exists. JY
NURSINGTB.COM
, PublicHealthNursing 10thEditionStanhopeTes Bank Y Y Y Y Y Y JY
DIF:MSC: Cognitive level:ApplyingNCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and
J Y JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Infection ControlNURSINGTB.TOP:COMNursing process: Assessment
JY
J
Y J
Y
JY JY
8. Which example contains the components necessary to form an epidemiologic triangle? a.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Pesticides, water, food JY JY
b. Lead,mercury, soil JY JY
c. Trichloroethylene, water, infants JY JY J Y
d. Children under 12, elderly, temperature JY JY JY JY
ANS: C JY
The epidemiologic triangle consists of an agent (chemical), host (community consisting of
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
several variants), and environment (air, water, soil, etc.). The other examples do not contain an
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
agent, host, and environment. JY JY JY
DIF: Cognitive level: Analyzing TOP: Nursing process: Evaluation JY JY JY JY JY JY
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
9. When would it be appropriate for a nurse to use a Geographic Information System (GIS)?
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
a. Recording client data collected at a foot clinic JY JY JY JY JY JY JY
b. Identifying areas with an increased incidence of lead poisoning JY JY JY JY JY JY JY JY J Y
c. Evaluating effectiveness of a farm safety program JY JY JY JY JY JY
d. Scheduling health promotion programs in the community JY JY JY JY JY JY
ANS: B JY
The use of a GIS allows the PHN to apply the principles of epidemiology into practice. GIS
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
allows nurses to code data so that it is related spatially to a place on earth and is helpful in
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
determining concentrated areas for incidence of disease and illness. An electronic health JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
record (EHR) would be the most appropriate place to record client data from a foot clinic.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Evaluation of effectiveness of a farm safety program would need to be done through some type
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
of assessment or evaluation method—GIS would not be useful to collect this data. GIS is not a
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
scheduling system and would not be helpful when scheduling health promotion programs in
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
the community. JY
DIF: Cognitive level: Analyzing TOP:Nursing process: Implementation MSC: NCLEX:
J Y JY JY JY JY JY JY JY JY
Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
JY JY JY JY JY JY JY JY
NURSINGTB.COM