Y Y Y Y Y Y Y Y Y JY
Chapter 12: Anxiety and Related Disorders
Y Y Y Y Y
Halter: Varcarolis’s Canadian Psychiatric Mental Health Nursing, 2nd Edition
Y Y Y Y Y Y Y Y
MULTIPLE CHOICE Y
1. A nurse wants to teach alternative coping strategies to a patient experiencing severe
Y JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
anxiety. Which action should the nurse perform first?
JY JY JY JY JY JY JY
a. Verify the patient’s learning style. JY JY JY JY
b. Lower the patient’s current anxiety. JY JY JY JY
c. Create outcomes and a teaching plan. JY JY JY JY JY
d. Assess how the patient uses defence mechanisms.JY JY JY JY JY JY
ANS: B J Y
A patient experiencing severe anxiety has a markedly narrowed perceptual field and
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
difficulty attending to events in the environment. A patient experiencing severe anxiety
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
will not learn readily. Determining preferred modes of learning, devising outcomes, and
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
constructing teaching plans are relevant to the task, but are not the priority measure. The
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
nurse has already assessed the patient’s anxiety level. Use of defence mechanisms does
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
not apply.
JY
DIF: Cognitive Level: Apply (Application) JY JY JY
TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
JY JY JY JY JY JY
2. Which is an intermediate indicator of the nursing outcome of anxiety self-control?
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
a. Maintains adequate sleep JY JY
b. Monitors intensity of a nNx i eR
t y IGB.CM
c. Controls anxiety response
U S NT o JY
JY
JY
JY
JY
Y Y
J Y
Y
Y
J Y
J Y
J
d. Uses relaxation techniques to lower anxiety
JY JY JY JY JY
ANS: C J Y
Intermediate indicators of the nursing outcome anxiety self-control are controls anxiety
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
response and maintains role performance. Maintains adequate sleep, monitors intensity of
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
anxiety and uses relaxation techniques to lower anxiety, are short term indicators of the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
outcomes of anxiety self-control. JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) JY JY JY
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
JY JY JY JY JY JY
3. A patient experiencing moderate anxiety says, “I feel undone.” An appropriate response
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
for the nurse would be which of the following?
JY JY JY JY JY JY JY JY
a. “What would you like me to do to help you?” JY JY JY JY JY JY JY JY JY
b. “Why do you suppose you are feeling anxious?”
JY JY JY JY JY JY JY
c. “I’m not sure I understand. Give me an example.”
JY JY JY JY JY JY JY JY
d. “You must get your feelings under control before we can continue.”
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
ANS: J Y C
,Varcarolis's Canadian Psychiatric Mental Health Nursing 2nd Edition Halter Tes Bank
Y Y Y Y Y Y Y Y Y JY
Increased anxiety results in scattered thoughts and an inability to articulate clearly.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Clarifying helps the patient identify thoughts and feelings. Asking the patient why he or
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
she feels anxious is nontherapeutic; the patient likely does not have an answer. The
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
patient may be unable to determine what he or she would like the nurse to do in order to
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
help. Telling the patient to get his or her feelings under control is a directive the patient
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
is probably unable to accomplish.
JY JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Apply (Application) JY JY JY
TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
JY JY JY JY JY JY
4. A patient fearfully runs from chair to chair, crying, “They’re coming! They’re coming!”
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
The patient does not follow the staff’s directions or respond to verbal interventions. The
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
initial nursing intervention of highest priority is to do which of the following?
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
a. Provide for the patient’s safety JY JY JY JY
b. Encourage clarification of feelings JY JY JY
c. Respect the patient’s personal space JY JY JY JY
d. Offer an outlet for the patient’s energy
JY JY JY JY JY JY
ANS: A J Y
Safety is of highest priority because the patient experiencing panic is at high risk for
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
self-injury related to increased nongoal-directed motor activity, distorted perceptions, and
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
disordered thoughts. Offering an outlet for the patient’s energy can occur when the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
current panic level subsides. Respecting the patient’s personal space is a lower priority
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
than safety. Clarification of feelings cannot take place until the level of anxiety is
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
lowered.
DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis) JY JY JY
TOP: Nursing Process: PlNanUnR
inSg I NG TB.C oM JY JY
MSC: Client Needs: Safe Effective Care Environment
JY JY JY JY JY JY
5. A patient fearfully runs from chair to chair, crying, “They’re coming! They’re coming!”
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
The patient does not follow the staff’s directions or respond to verbal interventions.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Which nursing diagnosis has the highest priority?
JY JY JY JY JY JY
a. Fear
b. Risk for injury JY JY
c. Self-care deficit JY
d. Disturbed thought processes JY JY
ANS: B J Y
A patient experiencing panic-level anxiety is at high risk for injury related to increased
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
nongoal-directed motor activity, distorted perceptions, and disordered thoughts. Data are
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
not present to support a nursing diagnosis of self-care deficit or disturbed thought
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
processes.
The patient may have fear, but the risk for injury has a higher priority.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Analyze JY JY JY
(Analysis) TOP: Nursing Process: JY JY JY
Diagnosis/Analysis
MSC: Client Needs: Safe Effective Care Environment
JY JY JY JY JY JY
,Varcarolis's Canadian Psychiatric Mental Health Nursing 2nd Edition Halter Tes Bank
Y Y Y Y Y Y Y Y Y JY
6. A patient checks and rechecks electrical cords related to an obsessive thought that the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
house may burn down. The nurse and patient explore the likelihood of an actual fire.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
The patient states this event is not likely. This counselling demonstrates principles of
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
which of the following?
JY JY JY
a. Flooding
b. Desensitization
c. Relaxation technique JY
d. Cognitive restructuring JY
ANS: D J Y J Y
Cognitive restructuring involves the patient in testing automatic thoughts and drawing
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
new conclusions. Desensitization involves graduated exposure to a feared object.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Relaxation training teaches the patient to produce the opposite of the stress response.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Flooding exposes the patient to a large amount of an undesirable stimulus in an effort to
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
extinguish the anxiety response. JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) JY JY JY
TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
JY JY JY JY JY JY
7. A patient undergoing diagnostic tests says, “Nothing is wrong with me except a
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
stubborn chest cold.” The spouse reports the patient smokes, coughs daily, lost 15
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
pounds, and is easily fatigued. Which defence mechanism is the patient using?
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
a. Displacement
b. Regression
c. Projection
d. Denial
ANS: D J Y J Y
NURSINGTB.CoM
Denial is an unconscious blocking of threatening or painful information or feelings.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Regression involves using behaviours appropriate at an earlier stage of psychosexual
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
development. Displacement shifts feelings to a more neutral person or object. Projection
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
attributes one’s own unacceptable thoughts or feelings to another.
JY JY JY JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) JY JY JY
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
JY JY JY JY JY JY
8. A patient with an abdominal mass is scheduled for a biopsy. The patient has difficulty
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
understanding the nurse’s comments and asks, “What do you mean? What are they going
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
to do?” Assessment findings include tremulous voice, respirations 28, and pulse 110.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
What is the patient’s level of anxiety?
JY JY JY JY JY JY
a. Mild
b. Moderate
c. Severe
d. Panic
ANS: B J Y
Moderate anxiety causes the individual to grasp less information and reduces
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
problem-solving ability to a less-than-optimal level. Mild anxiety heightens attention
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
and enhances problem solving. Severe anxiety causes great reduction in the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
perceptual field. Panic-level anxiety results in disorganized behaviour.
JY JY JY JY JY JY JY
, Varcarolis's Canadian Psychiatric Mental Health Nursing 2nd Edition Halter Tes Bank
Y Y Y Y Y Y Y Y Y JY
DIF: J Y J Y Cognitive Level: Understand (Comprehension) JY JY JY
TOP: J Y J Y Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity
JY JY JY JY JY JY
9. A patient preparing for surgery has moderate anxiety and is unable to
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
understand preoperative information. Which nursing intervention is most
JY JY JY JY JY JY JY JY
appropriate?
a. Reassure the patient that all nurses are skilled in providing postoperative care.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
b. Present the information again in a calm manner using simple language.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
c. Tell the patient that staff is prepared to promote recovery.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY
d. Encourage the patient to express feelings to family. JY JY JY JY JY JY JY
ANS: B J Y J Y
Giving information in a calm, simple manner will help the patient grasp the important
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
facts. Introducing extraneous topics as described in the distracters will further scatter the
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
patient’s attention. JY
DIF: J Y J Y Cognitive Level: Apply (Application) JY JY JY
TOP: J Y J Y Nursing Process: Implementation JY JY J Y J Y MSC: J Y Client Needs: Psychosocial Integrity
JY JY JY
10. A patient is experiencing moderate anxiety. The nurse encourages the patient to talk
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
about feelings and concerns. What is the rationale for this intervention?
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
a. Offering hope allays and defuses the patient’s anxiety.
JY JY JY JY JY JY JY
b. Concerns stated aloud become less overwhelming and help problem solving begin.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
c. Anxiety is reduced by focusing on and validating what is occurring in
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
the environment. JY
d. Encouraging patients to explore alternatives increases the sense of control and
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
lessens anxiety. JY
ANS: B J Y
All principles listed are valid, but the only rationale directly related to the intervention
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
of assisting the patient to talk about feelings and concerns is the one that states that
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
concerns spoken aloud become less overwhelming and help problem solving begin.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
DIF: J Y J Y Cognitive Level: Understand (Comprehension) JY JY JY
TOP: J Y J Y Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
JY JY J Y J Y J Y JY JY JY
11. A nurse assesses a patient with a tentative diagnosis of generalized anxiety disorder.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
Which question would be most appropriate for the nurse to ask?
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
a. “Have you been a victim of a crime or seen someone badly injured or killed?”
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
b. “Do you feel especially uncomfortable in social situations involving people?”
JY JY JY JY JY JY JY JY JY
c. “Do you repeatedly do certain things over and over again?”
JY JY JY JY JY JY JY JY JY
d. “Do you find it difficult to control your worrying?”
JY JY JY JY JY JY JY JY
ANS: D J Y
Patients with generalized anxiety disorder frequently engage in excessive worrying.
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
They are less likely to engage in ritualistic behaviour, fear social situations, or have been
JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY JY
involved in a highly traumatic event.
JY JY JY JY JY
DIF: Cognitive Level: Apply (Application) JY JY JY
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
JY JY JY JY JY JY