FINAL EXAM
NR 511 / NR-511 Differential Diagnosis and Primary
Care
Chamberlain University | College of Nursing
Latest 2026/2027 Academic Year Update | 100
Practice Questions with Correct Verified Answers |
Pre-Evaluated A+ | Brand New!!
Question 1:
Janet is a 30-year-old woman who has been recently diagnosed with a
herniated disc at the level of L5-S1. She is currently in the emergency room
with suspicion of cauda equina compression. Which of the following is a sign or
symptom of cauda equina compression?
A. Gastrocnemius weakness
B. Reduced or absent ankle reflexes
C. Numbness of the lateral foot
D. Paresthesia of the perineum and buttocks
Answer: D. Paresthesia of the perineum and buttocks
Question 2:
The patient has acute pancreatitis with 7 of the diagnostic criteria from
Ranson's Criteria. In order to plan care, the clinician understands that this
criteria score has which of the following meanings?
A. A high mortality rate
B. An increased chance of recurrence
C. 7% chance of the disease becoming chronic
D. All of the above
,Answer: A. A high mortality rate
Question 3:
Reuben, age 24, has HIV and just had a routine viral load test done. The results
show a falling viral load. What does this indicate?
A. A favorable diagnostic trend
B. The patient is becoming resistant to medication
C. The patient is progressing to AIDS
D. The medication dosage needs to be increased
Answer: A. A favorable diagnostic trend
Question 4:
Which is the differentiating symptom between labyrinthitis and vestibular
neuritis?
A. Symptoms with vestibular neuritis are usually acute in onset, whereas with
labyrinthitis the onset is more gradual
B. Hearing loss may be associated with vestibular neuritis, but not with
labyrinthitis
C. Symptoms with labyrinthitis are usually acute in onset, whereas with
vestibular neuritis the onset is more gradual
D. Hearing loss may be associated with labyrinthitis, but not with vestibular
neuritis
Answer: D. Hearing loss may be associated with labyrinthitis, but not with
vestibular neuritis
Question 5:
A 27 year old female presents with a chief complaint of burning and pain on
urination. She has no previous history of urinary tract infection. What are some
additional symptoms consistent with a diagnosis of lower UTI?
,A. Back and abdominal pain
B. Fever, chills, costovertebral angle (CVA) tenderness
C. Blood in urine and frequency
D. Foul-smelling discharge, perineal itch
Answer: C. Blood in urine and frequency
Question 6:
The differential diagnosis for vertigo can be classified into which of the
following categories?
A. Peripheral vestibular disease
B. CNS disorders
C. Systemic disorders
D. All of the above
Answer: D. All of the above
Question 7:
Sam is a 25-year-old man who has been diagnosed with low back strain based
on his history of localized low back pain and muscle spasm along with a normal
neurological examination. As the clinician, you explain to Sam that low back
pain is a diagnosis of exclusion. Which of the following symptoms would alert
the clinician to the more serious finding of a herniated nucleus pulposus or
ruptured disc?
A. Morning stiffness and limited mobility of the lumbar spine
B. Unilateral radicular pain symptoms that extend below the knee and are
equal to or greater than the back pain
C. Fever, chills, and elevated erythrocyte sedimentation rate
D. Pathologic fractures, severe night pain, weight loss and fatigue
Answer: B. Unilateral radicular pain symptoms that extend below the knee
and are equal to or greater than the back pain
, Question 8:
Preceptors must always see the patients that the students see in the clinical
setting.
A. True
B. False
Answer: B. False
Question 9:
An 82 year old man is seen in the primary care office with complaints of
dribbling urine and difficulty starting his stream. Which of the following should
be included in the list of differentials?
A. BPH
B. Prostate cancer
C. UTI
D. All of the above
Answer: D. All of the above
Question 10:
Which causes the greatest percentage of mammalian bites?
A. Dogs
B. Cats
C. Humans
D. Rodents
Answer: A. Dogs
Question 11:
Endoscopic report reveals the presence of Barrett's epithelium. Which of the
following information should the clinician include in the explanation of the
pathology report?