– Original Questions with Answers & Rationales | JUST
RELEASED
CQM-C (Construction Quality Management for Contractors) –Coverage
Roles and Responsibilities (CQC System Manager, QAR, Contracting Officer,
Superintendent)
Contractor Quality Control (CQC) vs. Government Quality Assurance (QA)
Organizational Independence and Reporting Structure
The Three Phases of Control (Preparatory, Initial, Follow-up)
Preparatory Phase Meetings – Agendas, Attendees, Checklists
Initial Phase Inspections – First Work Acceptance
Follow-up Phase – Daily Surveillance and Documentation
Definable Features of Work – Identification and Control
CQC Plan – Contents, Acceptance, Updates, and Project-Specific Requirements
Submittals – Register, Review, Approval, “Approved as Noted,” Disapproval
Quality Control Daily Report (QCR) – Content, Signatures, Distribution
Nonconformance Identification, Documentation, and Corrective Action
Rework Items and Deficiency Tracking
Testing and Laboratory Requirements – Calibration, Accreditation, Test Result
Review
Hold Points and Notification Requirements
Material Receipt, Storage, and Off-Site Storage
Mockups, Benchmarks, and Standards of Workmanship
Document Control – Drawings, Specifications, As-Buils (Redlines)
Project Close-Out – Punch List, Pre-Final and Final Inspections, Final CQC
Certification
O&M Manuals, Warranties, and Final Documentation
Safety and Environmental Controls Affecting Quality
, Specialty Inspections (Welding, NDT, Compaction, Concrete, etc.)
Subcontractor Quality Control Integration
Communication, Coordination, and Professionalism with Government QA
Government QA Activities – Surveillance, Spot Checks, Letters, Stop Work Authority
CQM-C Certification – Validity (5 years), Recertification, and Exam Scope
Continuous Improvement, Lessons Learned, and Root Cause Analysis
Ethics, Objectivity, and the Prohibition Against Concealing Defects
Q1. What does the acronym CQC stand for in USACE construction contracts?
A) Certified Quality Coordinator
B) Contractor Quality Control
C) Complete Quality Certification
D) Construction Quantity Control
Answer: B – CQC is Contractor Quality Control, the system the contractor implements to
ensure work meets contract requirements.
Q2. The primary purpose of the CQC system is to:
A) Replace government inspection
B) Ensure construction complies with contract plans and specifications
C) Reduce the need for submittals
D) Speed up construction
Answer: B – The CQC system ensures work is performed according to the contract.
Q3. The individual who manages the contractor’s day-to-day quality control operations is
the:
A) Project Superintendent
B) Quality Assurance Representative (QAR)
,C) CQC System Manager
D) Contracting Officer
Answer: C – The CQC System Manager is the contractor’s designated person responsible
for the CQC system.
Q4. The CQC System Manager must report directly to:
A) The government’s Quality Assurance Representative
B) A company officer with authority to act on quality issues
C) The subcontractor’s foreman
D) The project estimator
Answer: B – The CQC System Manager must report to a level of management that can
resolve quality nonconformances.
Q5. Government Quality Assurance (QA) is the responsibility of:
A) The contractor
B) The government (Contracting Officer / QAR)
C) The design firm
D) The testing laboratory
Answer: B – QA is performed by the government to verify the contractor’s CQC system is
working.
Q6. The “Three Phases of Control” are:
A) Preparatory, Initial, and Follow-up
B) Design, Construction, Close-out
C) Submittal, Review, Approval
D) Planning, Execution, Completion
Answer: A – The three phases are Preparatory, Initial, and Follow-up.
, Q7. A Preparatory Phase meeting must be held before:
A) Any work on a definable feature of work begins
B) The project preconstruction conference
C) Submittals are approved
D) The contract is awarded
Answer: A – A preparatory meeting is required before starting each definable feature of
work.
Q8. Who must attend the Preparatory Phase meeting?
A) Only the CQC System Manager
B) The contractor’s superintendent, foreman, CQC System Manager, and the government
QA representative
C) Only subcontractors
D) The owner’s representative
Answer: B – All key personnel involved in the work, including the government QA, must
attend.
Q9. The Initial Phase of control involves:
A) Reviewing shop drawings
B) Inspecting the first few hours of a new work operation
C) Holding a post-construction meeting
D) Final cleanup
Answer: B – The initial inspection checks the beginning of work to ensure compliance
before production continues.
Q10. The Follow-up Phase consists of:
A) The final punch list
B) Daily inspections and tests to ensure continued compliance