Comprehensive Resource To Help You Ace 2026-2027
Exams Includes Frequently Tested Questions With
ELABORATED 100% Correct COMPLETE SOLUTIONS
Guaranteed Pass First Attempt!! Current Update!!
1. Cladding
- Correct Answer: The outer concentric glass layer that surrounds
the fibers core and has a lower index of refraction than the core
2. Causes of Attenuation (Power loss) in fiber cable
- Correct Answer: 1. Dopants/impurities in the core glass
2. Micro-bends and Macro-bends
3. Core size variations
4. Variation of the interface between the core and cladding
3. What is the most common type of fiber used for backbone and horizontal
runs within buildings and campus environments?
- Correct Answer: Multimodal fiber cable
4. What is a characteristic of multi mode fiber?
- Correct Answer: It has a larger core with multiple paths of light.
Has a 50 µm core and 125 µm cladding diameter.
5. OM1
- Correct Answer: -Core is 62.5 Micrometer
-no longer used for new construction.
-Only used when repairing old systems
-Orange sheath color
,6. OM2
- Correct Answer: -not recommended for new installations
-standard core and cladding size for multi mode
-Orange Sheath color
-supports light wave length 850microns-1300microns
7. OM3
- Correct Answer: -standard core and cladding size for multi mode
-laser optimized
-Aqua Sheath color
8. OM4
- Correct Answer: -standard core and cladding size for multi mode
-laser optimized
-Highest Bandwidth for multi mode
-optimized for 850 micro meter laser
-Aqua Sheath color
9. OM5
- Correct Answer: -standard core and cladding size for multi mode
- wideband laser optimized
-Lime Sheath color
850, 880, 910, 940-µm light wave lengths
10.what kind of light source is used when transmissions are under 1Gb/s
- Correct Answer: LED
11.What kind of light source is used when transmissions are 1Gb/s or above
- Correct Answer: VCSELs
12.What does modal bandwidth measure in optical fibers?
, - Correct Answer: The amount of information an optical fiber is
capable of transporting.
13.How is modal bandwidth described?
- Correct Answer: In terms of MHz•km.
14.What effect does increasing the length of the cable have on modal
bandwidth?
- Correct Answer: It decreases the modal bandwidth.
15.What effect does increasing the wavelength of the light source have on
modal bandwidth?
- Correct Answer: It decreases the modal bandwidth.
16.What is dispersion in the context of optical fibers?
- Correct Answer: The widening or spreading out of the modes in a
light pulse
as it progresses along the optical fiber.
17.What can happen if a light pulse widens too much in an optical fiber?
- Correct Answer: It can overlap at the receiver and make it
impossible to distinguish one pulse from another.
18.Modal Dispersion
- Correct Answer: The broadening of a pulse due to different path
lengths taken through multimode fiber cable by different modes
19.What is chromatic dispersion?
- Correct Answer: Chromatic dispersion occurs when light pulses
contain several slightly differing wavelengths due to the light source
not being perfectly monochromatic.
20.How does the index of refraction affect light in optical fibers?
, - Correct Answer: The index of refraction of the glass optical fiber
is not the same for different wavelengths, causing each wavelength to
travel at a slightly different speed.
21.What are the effects of dispersion factors on optical communication?
- Correct Answer: Dispersion factors increase the Bit Error Rate
(BER) and lower the effective bandwidth.
22.Why does attenuation occur
- Correct Answer: the absorption of power by impurities within the
glass and scattering of the light
23.Fiber optic cable is not susceptible to EMI
True or False
- Correct Answer: True
24.What is the core diameter range and cladding diameter of singlemode
optical fiber cable?
- Correct Answer: The core diameter is between 8 and 10.5 µm
usually just 9 µm and cladding size is 125 µm.
25.What is the maximum distance singlemode optical fiber can be used for
SCS?
- Correct Answer: It can be used for distances up to 3000 m (≈9842
ft).
26.What are common applications of singlemode optical fiber systems?