Exam
Name
TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false.
1) The 1948 World Health Organization's definition of health is analogous to a state of 1)
wellness.
Answer: True False
2) The World Health Organization defines health as a complete state of physical, mental, 2)
and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.
Answer: True False
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
3) The field within psychology devoted to understanding all psychological influences on 3)
health and illness across the lifespan is called
A) health psychology.
B) comparative psychology.
C) developmental psychology.
D) medical psychology.
E) psychosomatic medicine.
Answer: A
4) A health psychologist who designs a media campaign to get people to improve their diets
4)
focuses on
A) etiology and correlations of health, illness, and dysfunction.
B) health promotion and maintenance.
C) prevention and treatment of illness.
D) the health care system and the formulation of health policy.
E) the philosophy of the mind-body relationship.
Answer: B
5) A health psychologist who works with people who are already ill focuses on 5)
A) the philosophy of the mind-body relationship.
B) health promotion and maintenance.
C) etiology and correlations of health, illness, and dysfunction.
D) prevention and treatment of illness.
E) the health care system and the formulation of health policy.
Answer: D
, TEST BANK 2026/2027 HEALTH PSYCHOLOGY 4TH EDITION SHELLEY E TAYLOR
6) Etiology refers to . 6)
A) the causes of illness
B) the effects of stress
C) healthy behaviour
D) a special kind of disease state
E) the prevalence of disease in a population
Answer: A
7) A health psychologist who is interested in the behavioural and social factors that 7)
contribute to disease focuses on
A) prevention and treatment of illness.
B) the biopsychosocial model.
C) health promotion and maintenance.
D) etiology and correlations of health, illness, and dysfunction.
E) the health care system and the formulation of health policy.
Answer: D
8) A health psychologist who studies the impact of hospitals and physicians on people's
8)
behaviour focuses on
A) health promotion and maintenance.
B) prevention and treatment of illness.
C) etiology and correlations of health, illness, and dysfunction.
D) social psychology.
E) the health care system and the formulation of health policy.
Answer: E
TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false.
9) Early cultures took a dualistic approach to the mind and the body. 9)
Answer: True False
10) The ancient Greeks believed that an imbalance of bodily fluids caused illness. 10)
Answer: True False
11) In conversion hysteria, the patient converts psychological conflict into a symptom which 11)
then relieves the patient of anxiety.
Answer: True False