Y Y Y Y Y Y
cost accounting (Al-Quds University)
Y Y Y
Downloaded by shehab sherif ()
Y Y Y Y
,Cost Accounting, 14e, Globa Edition (Horngren/Datar/Rajan) Chapter
Y Y Y F Y Y Y Y
5 Activity-BasedCosting andActivity-BasedManagement
Y Y Y Y Y
Objective 5.1 Y
1) Ifproducts are different, then for costing purposes:
Y F
Y F Y F Y F Y F
Y F Y
A) an ABC costing system will yield more accurate cost numbers
F
Y F Y F Y F Y F Y F
Y F
Y F
Y F
Y
B) a simple costing system should be used
F Y F
Y F Y F
Y F Y F Y
C) a single indirect-cost rate should be used
F Y F Y F
Y F Y F Y F
Y
D) none of the above F
Y F Y F
Y F Y
Answer: A F Y
Diff: 1 F
Y
Terms: activity-based costing (ABC)
F Y F
Y F
Y F
Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Reflective thinking F Y F Y
2) Overcosting a particular product may result in: F Y F
Y F
Y F Y F
Y F Y
A) loss of market share F Y F Y F
Y
B) pricing the product too low F
Y F Y F
Y F
Y
C) operating efficiencies F
Y
D) understating total product costs F
Y F Y F
Y F
Y
Answer: A F Y
Diff: 2 F
Y
Terms: product undercosting
F Y F Y F Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Analytical skills F Y F
Y
3) Undercosting of a product is most likely to result from: F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F
Y F
Y F
Y
A) misallocating direct labor costs F Y F Y F
Y
B) underpricing the product F Y F Y
C) overcosting another product F Y F Y
D) overstating total product costs F
Y F Y F
Y F
Y
Answer: C F Y
Diff: 2 F
Y
Terms: product overcosting
F Y F Y F
Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Reflective thinking F Y F Y
4) A company produces three products; if one product is overcosted then:
F Y F
Y F Y F Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y
A) one product is undercosted
F Y F Y F Y
B) one or two products are undercosted
F
Y F
Y F Y F Y F Y
C) two products are undercosted
F Y F Y F Y
D) no products are undercosted
F Y F Y F
Y F Y
Answer: B F Y
Diff: 1 F
Y
Terms: product-cost cross-subsidization
F Y F Y F
Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Ethical reasoning F Y F
Y
1
Copyright © 2012 Pearson Education Y Y Y Y
Downloaded by shehab sherif () Y Y Y Y
,5) Misleading cost numbers are most likely the result of misallocating: F
Y F Y F Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y
A) direct material costs F Y F Y
B) direct manufacturing labor costs F Y F
Y F
Y
C) indirect costs F Y
D) All of these answers are correct.
F
Y F
Y F Y F
Y F
Y F Y
Answer: C F Y
Diff: 2 F
Y
Terms: activity-based costing (ABC)
F Y F
Y F
Y F
Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Reflective thinking F Y F Y
6) An accelerated need for refined cost systems is due to:
F
Y F
Y F Y F Y F Y F
Y F Y F
Y F
Y
A) global monopolies F
Y
B) rising prices F Y
C) intense competition F Y
D) a shift toward increased direct costs
F
Y F Y F Y F Y F
Y F
Y
Answer: C F Y
Diff: 2 F
Y
Terms: activity-based costing (ABC)
F Y F
Y F
Y F
Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Ethical reasoning F Y F
Y
7) The use of a single indirect-cost rate is more likely to:
F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y
A) undercost high-volume simple products F Y F Y F
Y
B) undercost low-volume complex products F
Y F
Y F Y
C) undercost lower-priced products F
Y F
Y
D) Both B and C are correct. F
Y F
Y F Y F Y F
Y F
Y
Answer: B F Y
Diff: 2 F
Y
Terms: product undercosting
F Y F
Y F
Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Reflective thinking F Y F Y
8) Uniformly assigning the costs of resources to cost objects when those resources are actually used in a
F Y F
Y F
Y F
Y F Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y
nonuniform way is called: F
Y F Y F Y
A) overcosting
B) undercosting
C) peanut-butter costing F Y
D) department F
Y
costing Answer: C F Y F Y
Diff: 1 F
Y
Terms: product-cost cross-subsidization
F Y F
Y F
Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Reflective thinking F Y F Y
2
Copyright © 2012 Pearson Education F
Y F
Y F Y F Y
Downloaded by shehab sherif () Y Y Y Y
, 9) A top-selling product might actually result in losses for the company.
F
Y F
Y F
Y F Y F Y F
Y F
Y F
Y F
Y F Y F Y
Answer: TRUE F Y
Diff: 2 F Y
Terms: product undercosting F Y F Y F
Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Analytical skills F Y F
Y
10) Companies that overcost products will most likely lose market share. F
Y F
Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F
Y F
Y
Answer: TRUE F Y
Diff: 2 F Y
Terms: product overcosting F Y F Y F Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Ethical reasoning F Y F Y
11) If companies increase market share in a given product line because their reported costs are less than
F
Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F
Y F
Y F
Y F Y F
Y F
Y F Y F Y F
Y F Y
their actual costs, they will become more profitable in the long run.
F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F
Y
Answer: FALSE F Y
Explanation: The actual costs will increase because of the additional sales and the other product lines
F Y F Y F
Y F
Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y
(which are subsidizing the undercosting of the growing product line) will suffer. The net result will be
F Y F Y F
Y F
Y F
Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y F Y
the company having a lower operating income than it could have had.
F
Y F Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F
Y
Diff: 2 F Y
Terms: product F Y F Y
undercosting Objective: 1 F Y F Y
AACSB: Reflective thinking F Y F Y
12) As product diversity and indirect costs increase, it is usually best to switch away from an activity
F Y F
Y F
Y F Y F
Y F
Y F Y F Y F
Y F Y F
Y F Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y
based cost system to a broad averaging system.
F Y F
Y F
Y F Y F Y F Y F Y
Answer: FALSE F Y
Explanation: The potential significant differences in costs relating to the products as well as the
F Y F Y F
Y F Y F
Y F Y F
Y F Y F
Y F Y F
Y F
Y F
Y F
Y F
Y
magnitude of indirect costs make a more refined costing system more appropriate.
F Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F
Y F Y F
Y F
Y
Diff: 2 F Y
Terms: activity-based costing (ABC)F Y F
Y F Y F
Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Reflective thinking F Y F Y
13) If a company overcosts one of its products, then it will undercost at least one of its other products.
F
Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F
Y F
Y F
Y F
Y
Answer: TRUE F Y
Diff: 2 F Y
Terms: product-cost cross-subsidization
F Y F Y F Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Ethical reasoning F Y F Y
14) Explain how a top-selling product may actually result in losses for the company. F
Y F
Y F
Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F Y
Answer: If indirect costs are not properly allocated to the products, a product may appear to cost less
F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F
Y F
Y F Y F
Y F Y F
Y F
Y F
Y F
Y F Y F Y
than it actually does cost to produce. If the selling price is based on these lower costs, the selling price
F
Y F
Y F
Y F
Y F Y F Y F Y F Y F
Y F
Y F Y F Y F Y F
Y F
Y F
Y F Y F Y F
Y F
Y
may actually be lower than the costs needed to produce the product resulting in losses for the company.
F
Y F
Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F
Y F Y F
Y F Y F
Y
Diff: 1 F Y
Terms: product-cost cross-subsidization
F Y F Y F Y
Objective: 1 F Y
AACSB: Reflective thinking F Y F Y
3
Copyright © 2012 Pearson Education Y Y Y Y
Downloaded by shehab sherif () Y Y Y Y