Comprehensive Resource To Help You Ace 2026-2027 Exams
Includes Frequently Tested Questions With ELABORATED
100% Correct COMPLETE SOLUTIONS
Guaranteed Pass First Attempt!! Current Update
1. What should be the phlebotomist do first after scanning the requisition
form?
a. ensure all the labels match and are assigned to the correct patient
b. ask the patient which are is suitable for use
c. obtain consent from the patient for the blood draw
d. ask the patient if they have fasted
Correct Answer: ensure all the labels match and are assigned to the correct
patient
2. What contains specific information to ensure the right person is being
tested, physician orders are met, and will become part of a patient's
medical record?
a. requisitions
b. patient-specific identifier
c. inquires
d. safety protocol
Correct Answer: requisitions
3. A sodium citrate tube is required for a blood draw. what color tube is this?
a. light green
, b. red top
c. royal blue
d. light blue
Correct Answer: light blue
4. What identifier can be used to identify a patient along with a full name?
a. room number
b. phone number
c. social security number
d. wristband number
Correct Answer: wristband number
5. In what situation should a phlebotomist refrain from drawing a patient's
blood?
a. when the patient is unconscious
b. when the patient's self identification does not match their wristband
c. when a minor refuses after a parent or guardian consents
d. when an interpreter tells you the patient consents
Correct Answer: when the patient's self identification does not match their
wristband
6. Which top is used as a discard tube?
a. clear
b. lavender
c. pink
d. gold
Correct Answer: clear
,7. Which patient is unable to give consent?
a. minor
b. adult non-citizen patient
c. adult mute or deaf patient
d. geriatric
Correct Answer: minor
8. A phlebotomist informs the patient they are going to draw their blood and
the patient agrees. what type of consent was obtained?
Correct Answer: expressed consent
9. The most common error in the laboratory is administrative or clerical in
nature. this is best represented by which of the following?
a. incorrect order of draw
b. cleaning with expired alcohol wipes
c. reusing needles to save costs
d. incorrect date of birth on labels
Correct Answer: incorrect date of birth on labels
10.Implied consent from a patient to draw blood would be obtained by which
action?
a. the patient signs a consent form
b. the patient extends arm
c. the patient verifies identity
d. the patient confirms appointment
Correct Answer: the patient extends arm
, 11.How are unconscious patients identified?
a. asking a relative
b. room number
c. asking a co-worker
d. wrist band
Correct Answer: wrist band
12.What must a phlebotomist do if they notice information on the patient ID
band and the requisition are inconsistent?
a. speak with a supervisor
b. perform the blood draw
c. scan the id band and continue with the blood draw
d. tell the patient to reschedule
Correct Answer: speak with a supervisor
13.A phlebotomist, receives orders to draw blood for a patient coagulation
study (PT, PTT). Which color tube top needs to be used for these labs?
Correct Answer: light blue
14. A lab tech has asked the phlebotomist to change the collection time on a
particular sample per the patients requisition form, but not report the alteration.
The phlebotomist could do all of the following except:
a. notify the manager of the lab tech's request
b. make the change as the test performed is not affected by time collected
c. do not perform the task without more discussion and following proper
procedures
d. remind the lab tech that policies don’t allow changing collection information
without documentation