Comprehensive Resource To Help You Ace 2026-2027 Exams
Includes Frequently Tested Questions With ELABORATED
100% Correct COMPLETE SOLUTIONS
Guaranteed Pass First Attempt!! Current Update!!
1. A phlebotomist is drawing blood when the patient suddenly moves,
causing the needle to come out of the arm. What should the phlebotomist
do next?
a. Stick the needle back into the skin.
b. Fill out an accidental needlestick exposure report.
c. Wipe the needle clean with an alcohol wipe and reinsert.
d. Engage the safety cap, dispose of the needle, and redraw using a new
needle.
Correct Answer: d. Engage the safety cap, dispose of the needle, and
redraw using a new needle.
2. Which of the following is not one of OSHA's laboratory rules?
a. PPE should be removed after exiting the lab.
b. Fingernails should be kept short.
c. No long chains, earrings, or bracelets should be worn.
d. No cologne or perfume is allowed.
Correct Answer: PPE should be removed after exiting the lab.
3. A phlebotomist is performing venipuncture on a patient's hand and neglects
to pull the skin taut prior to inserting the needle. The patient winces in
pain, and the vein is missed entirely. Why was the vein missed?
a. The phlebotomist inserted the needle too slowly.
, b. The phlebotomist used a butterfly needle.
c. The phlebotomist didn't sanitize the area properly.
d. The phlebotomist did not stabilize the vein through anchoring.
Correct Answer: d. The phlebotomist did not stabilize the vein through
anchoring.
4. How should a phlebotomist verify a patient's identity?
a. By asking the patient to state their full name and date of birth.
b. By asking for the patient's Social Security Number.
c. By stating the patient's name and asking them to confirm it.
d. By asking the patient's provider.
a. Correct Answer: By asking the patient to state their full name and
date of birth.
5. During the blood draw, the patient reports feeling light-headed and
nauseous. The patient is likely experiencing the early signs of what
condition?
a. Diaphoresis
b. Lipemia.
c. Syncope
d. Arteriospasm
Correct Answer: c. Syncope
6. What is the most common type of inspection conducted by OSHA?
a. An Imminent Danger Inspection.
b. A Complaint Inspection.
c. A Programmed Inspection.
d. A Fatality Inspection.
Correct Answer: b. A Complaint Inspection
7. A phlebotomist finishes preparing specimens in the aboratory and needs to
go to another room for their next patient. What should they do before
leaving the lab?
a. Turn on the centrifuge.
, b. Prelabel the next patient's tubes.
c. Discard contaminated items in the trash can.
d. Remove their gloves.
Correct Answer: d. Remove their gloves.
8. What is a nosocomial infection?
a. An infection acquired in a healthcare setting.
b. A contagious infection.
c. An infection transmitted by an insect.
d. An infection caused by poor personal hygiene.
a. Correct Answer: An infection acquired in a healthcare setting.
9. All healthcare workers are expected to receive a vaccine within 10 days of
employment or sign a declination form for which virus?
a. Hepatitis A and B.
b. Hepatitis B.
c. HIV.
d. COVID-19.
Correct Answer: b. Hepatitis B.
10.A phlebotomist has splashed a chemical cleaning product in their eyes. How
long should they flush their eyes?
a. Five minutes.
b. At least fifteen minutes.
c. No longer than one minute.
d. At least twenty minutes.
Correct Answer: b. At least fifteen minutes
11. What infection prevention strategy involves assuming everyone and
everything is infectious or contagious?
a. Standard precautions.
b. The Needlestick Safety and Prevention Act.
c. Universal precautions.
d. OSHA's Laboratory Rules
, Correct Answer: c. Universal precautions.
12. A phlebotomist is asked to record the laboratory's refrigerator temperature
every morning and evening.
What protocol is this action part of?
a. Aseptic technique.
b. Standard precautions.
c. Blood spill protocol.
d. A quality assurance program.
Correct Answer: b. Standard precautions.
13. A patient has an order for a BMP and a CBC. While the SST tube is filling, the
patient suddenly slumps forward in the chair and is unresponsive. How should the
phlebotomist respond?
a. Continue the draw so that all of the necessary tests can be performed.
b. Wait for the SST tube to fill, then pause the draw until the patient is awake and
alert.
C. End the blood draw immediately by removing the needle from the arm.
d. Leave the needle in the arm and try to wake the patient.
Correct Answer: C. End the blood draw immediately by removing the needle
from the arm.
14. A phlebotomist pulls the tip of her glove off her finger in order to easily
palpate the patient's vein. This action is a violation of which of the following?
a. OSHA safety standards.
b. CDC infection control guidelines.
c. The Patient Bill of Rights.
d. OSHA's Patient Care Room Standards.
Correct Answer: a. OSHA safety standards.
15. A patient is on Contact Precautions due to a diagnosis of C. diff. When
performing a blood draw on this patient, what PPE should the phlebotomist wear?
a.An N95 respirator mask.