J 1
Chapter 01: The Past, Present, and Future
Leifer: Introduction to Maternity and Pediatric Nursing, 9th Edition
MULTIPLE CHOICE
1. A patient chooses to have the certified nurse-midwife J J J J J J J
(CNM) provide care during herpregnancy. What doesthe
J J J J J J J J
CNM‘s scope of practice include? J J J J
a. Practice independent from medical supervision J J J J
b. Comprehensive prenatal care J J
c. Attendance at all deliveries J J J
d. Cesareansections J
ANS: B J
The CNM provides comprehensive prenataland postnatal
J J J J J J J
care, attends uncomplicated deliveries, and ensures that a
J J J J J J J J
backup physician is available in case of unforeseen problems.
J J J J J J J J
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF:p.6 J J J J J
OBJ: 5 J
TOP: Advance Practice Nursing Roles
J KEY: Nursing Process Step: Implementation MSC: J J J J J J J J J
NCLEX: HealthPromotionandMaintenance: Preventionand EarlyDetection ofDisease
J J J J J J J J J J
2. Which medical pioneer discovered the relationship between the incidence of puerperal fever and
J J J J J J J J J J J J J
unwashed hands? J
a. Karl Credé J
b. Ignaz Semmelweis J
c. Louis Pasteur J
d. JosephLister J
ANS: B J
Ignaz Semmelweis deduced that puerperal fever was septic, contagious, and transmitted by the
J J J J J J J J J J J J J
unwashed hands of physicians and medical students. J J J J J J
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 2 OBJ:1 J J J J J J
TOP: The Past J KEY: Nursing Process Step: N/A J J J J J
MSC:NCLEX: Safe, EffectiveCare Environment: Safetyand InfectionControl
J J J J J J J J J
3. Apregnant woman who has recentlyimmigrated to the United States comments to the nurse, “I am
J J J J J J J J J J J J J J J J J
afraid of childbirth. It is so dangerous. I amafraid I will die.” What is the best nursing response
J J J J J J J J J J J J J J J J J J J
reflecting cultural sensitivity? J J
a. “Maternalmortalityin the United States is extremelylow.” J J J J J J J J
b. “Anesthesiaisavailabletorelievepainduringlaborandchildbirth.” J J J J J J J J J
c. “Tellmewhyyouareafraidofchildbirth.” J J J J J J J
d. “Your condition will be monitored during labor and delivery.” J J J J J J J J
ANS: C J
Asking the patient about her concerns helps promote understanding and individualizes patient care.
J J J J J J J J J J J J
DIF: CognitiveLevel: Application REF: pp. 6-8 OBJ: 8 J J J J J J
TOP: Cross-Cultural Care
J KEY:NursingProcess Step:Implementation J J J J J J
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychological Adaptation
J J J J J
,Tes Bank For Introduction to Maternity and Pediatric Nursing 9th Edition Leifer
J 2
4. An urban area has been reported to have a high perinatal mortalityrate. What information does
J J J J J J J J J J J J J J J J
this provide?
J
a. Maternaland infant deaths per 100,000 live births per year J J J J J J J J J
b. Deaths of fetuses weighing more than 500 g per 10,000 births per year
J J J J J J J J J J J J
c. Deaths of infants up to 1 year of age per 1000 live births per yearJ J J J J J J J J J J J J J
d. Fetal and neonatal deaths per 1000 live births per year
J J J J J J J J J
ANS: D J
The perinatal mortalityrate includes fetal and neonatal deaths per 1000 live births per year.
J J J J J J J J J J J J J J
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF:p.13|Box1.6 J J J J J J J J
OBJ: 9 J TOP: The Present-Child Care J J J
KEY:NursingProcess Step: Implementation
J J J J
MSC:NCLEX: Safe, EffectiveCareEnvironment: CoordinatedCare
J J J J J J J
5. What is the focus of current maternitypractice?
J J J J J J J
a. Hospital births for the majorityof women J J J J J J
b. The traditional familyunit J J J
c. Separation of labor rooms from deliveryrooms J J J J J J
d. A qualityfamilyexperience for eachpatient
J J J J J J
ANS: D J
Current maternitypractice focuses on a high-quality family experience for all families,
J J J J J J J J J J J J
traditional or otherwise. J J
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 6 OBJ: 5 J J J J J J
TOP: The Present-Maternity Care
J KEY: NursingProcess Step: N/AJ J J J J J J
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
J J J J J
6. Who advocated the establishment ofthe Children‘s Bureau?
J J J J J J J
a. Lillian Wald J
b. FlorenceNightingale J
c. Florence Kelly J
d. Clara Barton J
ANS: A J
Lillian Wald is credited with suggesting the establishment ofa federal Children‘s Bureau.
J J J J J J J J J J J J
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 4 OBJ:1|2 J J J J J J J J
TOP: The Past KEY: Nursing Process Step: Implementation
J J J J J J
MSC: NCLEX: HealthPromotion andMaintenance: Growthand Development
J J J J J J J J
7. What was the result of research done in the 1930s bythe Children‘s Bureau?
J J J J J J J J J J J J J
a. Children with heart problems are now cared for bypediatric cardiologists. J J J J J J J J J J
b. TheChild Abuse and Prevention Act was passed.
J J J J J J J
c. Hot lunch programs were established in manyschools.
J J J J J J J
d. Children‘s asylums were founded. J J J
ANS: C J
School hot lunch programs were developed as a result of research by the Children‘s Bureau on the
J J J J J J J J J J J J J J J J J
effects of economic depression on children.
J J J J J
DIF: CognitiveLevel:Knowledge J J REF: p. 4 J J J OBJ: 2 | 3 J J J
,Tes Bank For Introduction to Maternity and Pediatric Nursing 9th Edition Leifer
J 3
TOP: The Past J KEY: NursingProcess Step: N/A J J J J J
MSC: NCLEX: HealthPromotion andMaintenance: CoordinatedCare
J J J J J J J
8. What government program was implemented to increase the educational exposure of
J J J J J J J J J J J
preschool children? J
a. WIC
b. Title XIX ofMedicaid J J J
c. TheChildren‘sCharter J J
d. Head Start J
ANS: D J
Head Start programs were established to increase educational exposure ofpreschool children.
J J J J J J J J J J J
DIF: CognitiveLevel:Knowledge REF: p. 3 OBJ: 3 J J J J J J
TOP: Government Influences in Maternity and Pediatric Care
J KEY:NursingProcessStep:N/A J J J J J J J J J J J
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development
J J J J J J J J
9. What guidelines define multidisciplinarypatient care in terms of expected outcome and
J J J J J J J J J J J J
timeframe from different areas of care provision? J J J J J J
a. Clinicalpathways J
b. Nursing outcome criteria J J
c. Standards of care J J
d. Nursing care plan J J
ANS: A J
Clinical pathways, also known as critical pathways or care maps, are collaborative guidelines that
J J J J J J J J J J J J J J
define patient care across disciplines. Expected progress within a specified timeline is identified.
J J J J J J J J J J J J
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 13 OBJ: 10 J J J J J J
TOP: Health Care Delivery Systems
J KEY: NursingProcess Step: N/A J J J J J J J J
MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Coordinated Care
J J J J J J J
10. A nursing student has reviewed a hospitalized pediatric patient chart, interviewed her mother, and
J J J J J J J J J J J J J J
collected admission data. What is the next step the student will take to develop a nursing care plan
J J J J J J J J J J J J J J J J J J
for this child?
J J
a. Identifymeasurable outcomes with atimeline. J J J J J
b. Choose specific nursing interventions forthe child. J J J J J J
c. Determine appropriate nursingdiagnoses. J J J
d. Statenursing actions related to the child‘s medical diagnosis.
J J J J J J J J
ANS: C J
The nurse uses assessment data to select appropriate nursing diagnoses. Outcomes and interventions
J J J J J J J J J J J J J
are then developed to address the relevant nursing diagnoses.
J J J J J J J J
DIF: CognitiveLevel: Application REF: p. 12 OBJ: 7 J J J J J J
TOP: Nursing Process
J KEY: NursingProcess Step: NursingDiagnosis J J J J J J J
MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Coordinated Care
J J J J J J J
11. A nursing student on an obstetric rotation questions the floor nurse about the definition of the
J J J J J J J J J J J J J J J J
LVN/LPN scope of practice. What resource can the nurse suggest to the student?
J J J J J J J J J J J J
a. American Nurses Association J J
, Tes Bank For Introduction to Maternity and Pediatric Nursing 9th Edition Leifer
J 4
b. State‘s Board ofNursing J J J
c. Joint Commission J
d. Association of Women‘s Health, Obstetric and NeonatalNurses J J J J J J J
ANS: B J
The scope of practice of the LVN/LPN is published bythe state‘s board of nursing.
J J J J J J J J J J J J J J
DIF: CognitiveLevel: Comprehension REF: p. 16 OBJ: 2 J J J J J J
TOP: Critical Thinking J KEY:NursingProcess Step:Implementation J J J J J J
MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Coordinated Care
J J J J J J J
12. What was recommended byKarlCredé in 1884?
J J J J J J J
a. All women should be delivered in a hospital setting.
J J J J J J J J
b. Chemical means should be used to combat infection. J J J J J J J
c. Podalic version should be done on all fetuses. J J J J J J J
d. Silver nitrate should be placed in the eyes of newborns. J J J J J J J J J
ANS: D J
In1884 Karl Credé recommended the use of 2% silver nitrate in the eyes of newborns to reduce
J J J J J J J J J J J J J J J J J J
the incidence of blindness.
J J J
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 2 OBJ: 1 J J J J J J
TOP: Use of Silver Nitrate J KEY:NursingProcess Step: N/A J J J J J J J
MSC: NCLEX: Health PromotionandMaintenance: PreventionandEarlyDetection of Disease
J J J J J J J J J J J
13. What is the purpose of the White House Conference on Children and Youth?
J J J J J J J J J J J J
a. Set criteria for normal growth patterns. J J J J J
b. Examine the number of live births in minoritypopulations. J J J J J J J J
c. Raise moneyto support well-child clinics in ruralareas. J J J J J J J J
d. Promote comprehensive child welfare. J J J
ANS: D J
White House Conferences on Children and Youthare held every 10 years to promote comprehensive
J J J J J J J J J J J J J J J
child welfare. J
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 4 OBJ: 2 J J J J J J
TOP: White House ConferencesJ KEY:NursingProcess Step: N/A J J J J J J
MSC: NCLEX: HealthPromotion and Maintenance: Prevention and EarlyDetection of Disease
J J J J J J J J J J J
14. How many hours of hospital stay does legislation currently allow for a postpartum patient who
J J J J J J J J J J J J J J J
has delivered vaginally without complications?
J J J J
a. 24
b. 48
c. 36
d. 72
ANS: B J
Postpartum patients who deliver vaginally stay in the hospital for an average of 48 hours; patients
J J J J J J J J J J J J J J J J
who have had a cesarean delivery usually stay 4 days.
J J J J J J J J J
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 6 J J J J OBJ:5 J J
TOP: Hospital Terms for PostpartumPatients
J J J J J
KEY: NursingProcess Step: Planning
J J J J