100% Verified Graded A+
1. Accuracy
Answer: a measure of how close a result matches a correct or standard value
2. Precision
Answer: a measure of variability
3. An ideal experiment
Answer: yields results with both high accuracy and high precision.
4. Acceptable Source of Error
Answer: biological and/or environmental conditions; NOT HUMAN ERROR
5. Aliquot
Answer: a portion of something (noun); or to divide or transfer a portion of something (verb)
6. Micropipette
Answer: an instrument used to measure/deliver amounts of liquid with high accuracy and precision
7. Spectrophotometer
,Answer: an instrument for measuring the intensity of light that is transmitted through a sample
(transmittance) or absorbed by a sample (absorbance)
8. Molar weight
Answer: a measure of mass. By definition, a mole is 6x1023 objects (atoms, molecules, Aggies, etc.). The mass
of an object is defined by its composition at the atomic level.
9. Standard curve
Answer: a graph in which properties of known samples are measured and plotted. The direct
proportionality of these properties can then be used to determine the same information from unknown samples
10. Bradford Assay
Answer: an assay that uses Coomassie Blue dye to bind the common part of all proteins, that is the peptide
backbone--> 595 nm
11. Bradford reagent
Answer: reddish-brown color, highest absorbance level of 465 nm,
12. Enzymes
Answer: catalyze biochemical reactions, lower activation energy
13. Substrates
Answer: fit into a spot on the enzyme called the active site; lock and key fit
14. Enzyme Activity changes with
, Answer: pH, temperature, concentration of enzyme and substrates
15. β-Galactosidase (β-Gal)
Answer: enzyme produced by Escherichia coli (E. coli) that catalyzes the hydrolysis (breakdown of a molecule
by using up a water molecule) of the disaccharide lactose to the monosaccharides galactose and glucose
16. ONPG and galactose
Answer: colorless
17. ortho-nitrophenol
Answer: bright yellow
18. enzyme activity
Answer: (A420nm/time)x1000
19. Cellular respiration
Answer: overarching term which includes all the processes a living organism uses to produce ATP
(adenosine triphosphate); glycolysis, fermentation, oxidation of pyruvate, and the Krebs cycle
20. when oxygen is present, cellular respiration will use as a final electron
acceptor
Answer: O2
21. when oxygen is not present, anaerobic respiration will take place where
the final electron accepter